2. Aprila 2021.

Pfizerova vakcina pokazuje visoku efikasnost i šest mjeseci nakon primanja druge doze

Big Portal

Iako se šest mjeseci čini malo, iz kompanije su naveli kako je taj period duži nego što se ranije procjenjivalo. Kako su naveli iz ove kompanije, ispitivanja će se i dalje nastaviti kako bi se analizirala zaštita i šest mjeseci nakon revakcinacije Pfizerovom vakcinom.

“Vakcina ostaje i dalje više od 91 posto efikasna protiv koronavirusa. Pokazalo se da je u potpunosti efikasna protiv B.1.351 soja koji je cirkulirao u Južnoj Africi, a za koji se na početku smatralo da bi mogao ugroziti sam proces vakcinacije”, naveli su iz Pfizera.

Također, u Pfizeru su naveli kako je vakcina i prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Agenciji za hranu i lijekove (FDA) i dalje izuzetno učinkovita protiv teških oblika bolesti prouzrokovanih koronavirusom.

“Vakcina je bila 100 posto učinkovita protiv teških oboljenja kako su to definirali u CDC-u, a 95,3 posto učinkovita po mjerenjima FDA”, navodi se u zajedničkom saopćenju Pfizera i BioNTecha.

Kako se navodi, Pfizer je ispitivanja vršio nakon vakcinacije 46.000 dobrovoljaca među kojima je zabilježeno 927 slučajeva zaraze koronavirusom.

“Od 927 potvrđenih simptomatskih slučajeva, njih 850 pripadalo je grupi koja je primila placebo, a 77 slučajeva grupi BNT162b2 (grupa koja je primila vakcinu op.a.) što dovodi do rezultata od 91,3 posto efikasnosti vakcine”, navodi se.

Dalja analiza uzoraka, prema navodima kompanije, dala je još bolje rezultate.

“Trideset i dva slučaja teških oblika bolesti prema definiciji CDC-a zabilježena su u placebo grupi, a nijedan u grupi koja je primila Pfizerovu vakcinu što ukazuje da je vakcina 100 posto efikasna u borbi protiv razvoja teških simptoma. Prema analizi definiranoj na principima FDA, 21 slučaj razvoja teških simptoma zabilježen je u placebo grupi, dok je jedan zabilježen u grupi koja je primila Pfizerovu vakcinu što ukazuje na efikasnost od 95,3 posto”, objasnili su iz ove kompanije.

Kada su u pitanju razlike između modela po kojem radi FDA te onog po kojem radi CDC, one se razlikuju u određenom vrednovanju parametara.

“FDA pod teškim simptomima definira ubrzano disanje, povišen puls, i nivo zasićenja kisikom od 93 posto i niže. CDC-ovi parametri uključuju nivo kisika od 94 posto i niže te rendgenske snimke koje pokazuju da je upala zahvatila više od 50 posto pluća”, navodi se u izvještaju.

Ranije su iz Pfizera naveli kako su testirali vakcine i na dobrovoljcima između 12 i 15 godina, te da je u ovim slučajevima vakcina pokazala stopostotnu efikasnost.

“Sigurnost vakcine sada je procijenjena na više od 44.000 učesnika starijih od 16 godina i više sa 12.000 vakcinisanih učesnika čije se stanje pratilo najmanje šest mjeseci nakon primanja druge doze”, stoji u izvještaju kompanija Pfizer i BioNTech.

Klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare