Peugeot od 2030. u Europi isključivo na struju - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Peugeot od 2030. u Europi isključivo na struju

Francuski proizvođač će od početka naredne decenije na europskom tržištu prodavati samo električna vozila.

Informaciju da će Peugeot od 2030. u Evropi biti isključivo proizvođač električnih automobila, potvrdila je izvršna direktorka kompanije Linda Džekson.

Francuski proizvođač, koji je sada deo Stellantis grupacije, zadržaće u ponudi i neke modele sa SUS motorima, ali samo na drugim, vanevropskim tržištima, rekla je ona.

“Kako budemo postepeno prelazili na nove, Stellantis mehaničke platforme (STLA Small, Medium, Large), što će okončati do 2030. godine, u Evropi će svi naši modeli postati električni”, kazala je čelnica francuske kompanije za Automotive News Europe.

EU je predložila da svi novi automobili koji se prodaju u Evropi do 2035. treba da budu vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, a ovo poslednje saopštenje kompanije Peugeot znači da će ispuniti taj cilj 5 godina pre isteka roka.

Foto: Peugeot

Peugeot nije jedini brend koji se obavezao da će do 2030. godine preći u potpunosti na vozila sa električnim pogonom. Mini, Volvo, Jaguar i drugi su već najavili da će biti potpuno električni do ili pre istog navedenog datuma, a nekoliko brendova u okviru Stellantis grupe će preduhitriti Peugeot u tome.

Tako će DS postati potpuno električni auto-brend već nakon 2024. godineAlfa Romeo od 2027. a Opel/Vauxhall od 2028.

U celoj grupi Stellantis plan je da električna i hibridna vozila čine 70 odsto prodaje u Evropi i 40 odsto u SAD do 2030. godine.

Stellantis se priprema da prebaci svoju proizvodnu gamu na četiri EV kompatibilne mehaničke platforme u narednih nekoliko godina, ali te platforme su takođe dovoljno fleksibilne da se prilagode tradicionalnnim SUS motorima za zemlje koje su još daleko od masovne elektrifikacije u drumskom saobraćaju.

B92.

Danas objavljeno

Koji automobili su najpodložniji požarima – električni, hibridni ili benzinski

V.R.

Specijalni Morgan Plus 8 GTR

V.R.

DMC tjuning za Ferrari Romu

V.R.

Ostavite komentar