Petrović: Od ponedeljka prodavnice na severu KiM "pod ključem" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Petrović: Od ponedeljka prodavnice na severu KiM “pod ključem”

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta, Radoš Petrović, potvrdio je da od ponedeljka, 1. jula,prodavnice na severu Pokrajine neće raditi. Neće raditi prehrambene radnje, dućan i kiosci, pa čak ni pekare, kako je rekao. On je za Politiku rekao da je to odlučeno na sastanku privatnika, zbog nametnutih taksi na…

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta, Radoš Petrović, potvrdio je da od ponedeljka, 1. jula,prodavnice na severu Pokrajine neće raditi.

Neće raditi prehrambene radnje, dućan i kiosci, pa čak ni pekare, kako je rekao.

On je za Politiku rekao da je to odlučeno na sastanku privatnika, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije koje su privremene prištinske institucije uvele novembra prošle godine.

Petrović kaže da je uvećanje taksi za 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije , žitelje na severu Kosmeta dovela na ivicu humanitarne katatrofe. Petrović je, inače, u četvrtak uputio apel međunarodnoj zajednici da “stane na put Prištini”. Neće raditi ni pekare, čiji su vlasnici u proteklih 10 dana čak za 60 odsto smanjili isporuku hleba.

U znak solidarnosti s privatnicima koji drže objekte s osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe, i nije poznato do kada će biti pod ključem.

U toku jučerašnjeg dana rafovi u pojedinim prodavnicama na kojima se prodaje hleb, mleko, brašno, šećer, so, zejtin, bili su prazni.

“Poslednje zalihe dugotrajnog mleka smo prodali. Već 10 dana ne stiže ne stiže dnevno mleko, kao ni mlečni proizvodi. Brašno nemamo, a šećer, so i ulje prodajemo na kilogram. Ljudi su u panici. Od ponedeljka će sve biti zatvoreno”, kazao je za “Politiku” vlasnik jedne od radnji u Kosovskoj Mitrovici.

I u apotekama u kojima već 10 dana ne stižu pošiljke porasla je potražnja. Najviše se kupuju antibiotici, lekovi za hronične bolesti, ali i antidepresivi, što je posebno izraženo u poslednja tri dana.

“Ono što zabrinjava je kupovina antidepresiva. Ponestaju nam zalihe, a kako čujemo, mnogi odlaze u centralnu Srbiju kako bi se snabdeli lekovima”, kaže radnica jedne apoteke u centru Mitrovice.

Još je nepoznato da li će u ponedeljak biti zatvoreni vrtići ali, kako “Politika” nezvanično saznaje, već nekoliko dana se umesto mleka i mlečnih proizvoda daju čajevi.

I u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je izuzetno teška. Direktor ovog KBC dr Milan Ivanović izjavio je za “Politiku” da su “sproveli racionalizaciju, posebno mleka i mlečnih proizvoda”.

“Uspevali smo da uz pomoć države Srbije pacijenti ne osete ove antisrpske mere, ali kako su nas hermetički zatvorili, pitanje je kako će bolnica funkcionisati. Znali smo s kim imamo posla, znali smo da da zapadni mentori podržavaju pakleni plan Prištine, pa smo se donekle obezbedili sanitetskim materijalom, infuzionim rastvorima, mada su zalihe fiziološkog rastvora na samom kraju”, kaže Ivanović, uz napomenu da je “Priština sa zapadnim mentorima sve ovo ranije osmislila kako bi se izazvao strah kod Srba, ali i egzodus”.

On veruje “da ćemo uz pomoć države Srbije i ovaj pakleni plan prebroditi”.

“Bolnica morati kako zna da leči pacijente makar dopremala lekove i sanitetski materijal vozilima hitne pomoći”, kaže Ivanović, koji dodaje da će zbog nestašice goriva zaposleni u KBC “racionalizovati” prevoz pacijenata, pa će u jednom vozilu put zdravstvenih centara u centralnoj Srbiji transportovati po dva pacijenta.

B92

Danas objavljeno

Veliki neuspjeh? “Izvinjavamo se”

M.

Ko su novi poslanici u Narodnoj skupštini RS

M.

Iran pogodio jak zemljotres – povrijeđeno najmanje 276 ljudi

M.

Ostavite komentar