Petrič: Propadnu li idući izbori u BiH zbog bojkota Srba i Hrvata, to je faktički kraj države - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Petrič: Propadnu li idući izbori u BiH zbog bojkota Srba i Hrvata, to je faktički kraj države

Nijedna intervencija sa strane za stvaranje države i njenih institucija ne smije da traje duže od deset, najviše dvanaest godina, kaže bivši visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

Predugo postojeća institucija visokog predstavnika u BiH je “u međuvremenu postala kontraproduktivna”, kaže Petrič koji je bio visoki predstavnik od 1999. do 2002. godine.

Posebno kritikuje bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, jer je uoči odlaska dekretom uveo Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Time je uspostavljen duplo negativni efekat, kaže Petrič, za žrtve nije postignuto ništa, a srpski bojkot institucija BiH je paralizovao zemlju.

BiH je trenutno u najvećoj krizi do sada, poručuje Petrič. Novi visoki predstavnik Kristijan Šmit “sada mora da se snalazi kako da se izvuče iz te situacije”, dodaje on.

Ako se ta kriza ne riješi, onda su svi napori EU i Amerike za novi izborni zakon propali.

  • Propadnu li idući izbori zbog bojkota Srba i Hrvata, to bi bio faktički kraj BiH – poručuje Petrič.

Volfgang Petrič pravi direktnu paralelu između američke intervencije u Avganistanu i zapadnog inžinjeringa u Bosni i Hercegovine i zaključuje da su obje neuspjele na sličan način.

U Avganistanu su potpuno zanemarene istorijske i kulturne pretpostavke, kao i osjetljiva geopolitička konstelacija, ističe Petrič.

  • Trebalo je imati više sluha za stanje na terenu, za skupine koje tamo žive, za institucije koje bi bile lokalno podnošljive – smatra Petrič.

Ali, kaže, Zapad je reagovao s pozicije snage u Avganistanu, želio više, htio da spolja gradi državu zapadnih karakteristika, “što je teška i upitna strategija, koja se primenjuje i u BiH”.

Naglašava da je u Avganistanu takva strategija od početka bila osuđena na propast. Na Balkanu je nešto drugačije, on je Evropa. U BiH su instrumenti izgradnje države – bezbjednost, pravo, uprava “bolje, iako ne optimalno primijenjeni, ali i to s uspjehom samo u prvim godinama. Od onda je sve stalo.”

Petričev zaključak na kraju: “Avganistan je daleko, ali jedna tako disfunkcionalna država usred Evrope je direktna prijetnja za Evropu.”

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar