5. Marta 2022.

Petr Bistron: Njemačka vlada će snositi posljedice za rat u Ukrajini

Big Portal

On je u Bundestagu istakao da “Rusija vodi rat protiv Ukrajine”, ali je u obraćanju nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, govorio i o tome da nemački građani žele da znaju kakvu je ulogu nemačka vlada igrala u prošlosti i na koji način će ona sada da snosi odgovornost.

“Svaki evro od ovih 100 milijardi evra koje ćete ovde potrošiti biće iznuđen od zaposlenih građana u Nemačkoj kroz porez. I šta ste postigli? Vi ste, kancelare Šolc, rekli: sfera uticaja se pomerila. – Da, koja sfera uticaja? Taj NATO se pomerio na granicu Rusije. Američka sfera uticaja se pomerila ka ruskoj granici. I koja je cena za to? Mladi momci, Ukrajinci kao i Rusi, sada ginu, a geopolitički je Rusija gurnuta u pravcu Kine. Rusija je oduvek bila evropska sila a vi ste je gurnuli u naručje Kine”, rekao je Bistron.

On je rekao da je o svemu tome govorio ruski predsednik Vladimir Putin koji je ponudio zajedničku bezbednosnu arhitekturu.

“I nemojte reći da niste bili upozoreni. Rusi su na to upozoravali pre 15 godina. Vladimir Putin je govorio ovde u nemačkom Bundestagu; tada mu je aplaudirano. Govorio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2007. godine i ponudio nam zajedničku bezbednosnu arhitekturu. Sve ste odbili. Ljudi iz vašeg okruženja su vas upozorili, admiral Šenbah pre mesec dana. Sve ste to odbili; Ignorisali ste sva upozorenja. Rezultat je rat u Evropi i vi delite odgovornost za to”, naglasio je Bistron.

Naveo je da je Ukrajina korišćena kao pion na geoplitičkoj mapi.

“Osam godina ste davali lažna obećanja Ukrajini. Namamili ste ih u EU i NATO. A sada kada imamo rat: gde je sada vaša odgovornost? Vrednosti, demokratiju ste čak hteli da branite oružjem u Hindukušu. Sada je rat u Evropi; sada možete da ih branite. I šta vi činite? Apsolutno ništa! Ukrajinu ste uvek koristili samo kao piona na geopolitičkoj mapi. Sva vaša lamentiranja o vrednostima bilo je čisto licemerje”, rekao je Bistron.

Prema njegovim rečima, čulo se dosta o odgovornosti Vladimira Putina za ovaj rat, a Putin će morati da odgovara ruskim biračima, ruskim građanima.

“Kancelare Šolc, nedostajala mi je samorefleksija u vašim izjavama, baš kao i u izjavama CDU. Vladali ste proteklih osam godina. Finansirali ste Ukrajinu osam godina; Nemačka je drugi najveći neto finansijer. I nijednom niste uslovili ove isplate sa poštovanjem Ukrajine sporazuma iz Minska II. U njemu se radilo isključivo o autonomiji. Sada je pitanje autonomije povučeno, sada smo u ratu i vi delite odgovornost za to“, poručio je Bistron.

“Nemojte mi sada dolaziti sa sankcijama; molim vas. Rusi su računali sa sankcijama. Ne želim uopšte da citiram šta je rekao ruski ambasador u Švedskoj. I gospodin Lindner je rekao: Dugovi su sloboda. – To kaže neko ko je u (bivšoj) liberalnoj stranci. Dragi prijatelji, dugovi nisu sloboda, dugovi su ropstvo”, naveo je on.

Bistron je nedavno i podsetio da “Nemačkoj pošto je učestvovala u secesiji Kosova nedostaje moralna osnova za kritikovanje Rusije”. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare