Petnaest najbogatijih porodica SAD "teško" čak 618 milijardi dolara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Petnaest najbogatijih porodica SAD “teško” čak 618 milijardi dolara

Petnaest najimućnijih američkih porodica zajedno imaju bogatstvo “teško” čak 618 milijardi dolara, navodi se u najnovijem izvještaju američkog Instituta za političke studije.

“Bogatstvo svake od tih dinastija potiče iz kompanija koje su zapravo osnovale ranije generacije, njihovi roditelji ili dalji preci”, ocjenjuje se u izvještaju, koji prikazuje kako je bogatstvo prelazilo s generacije na generaciju bez prekida.

Utvrđeno je da prosječna američka porodica posjeduje porodično bogatstvo nešto više od 80.000 dolara, dok 15 najbogatijih porodica, koje su rangirane u sklopu “Forbsove” liste 400 najbogatijih, posjeduje bogatstvo “teško” čak 618 milijardi dolara.

Od 1982. godine, ukupno bogatstvo tri najimućnije porodice – Volton, Koh i Mars – povećalo se za 5.868 procenata, dostigavši 348,7 milijardi dolara, piše “Biznis insajder”.

Najbogatija dinastija SAD-a je porodica Volton, čije je bogatstvo dostiglo cifru od 169,7 milijardi dolara.

Vlasnici su najvećeg trgovinskog lanca na svetu “Volmart”, koji su 1962. godine osnovali Sem i Bad Volton. Prodajom godišnje ostvare 500 milijardi dolara, a premda bogatstvo dijeli sedam članova porodice, Alis Volton, sa bogatstvom od 44,9 milijardi dolara, najbogatija je žena na svijetu.

Druga najimućnija američka porodica je naftaška porodica Koh koja je uspjela da izgradi bogatstvo od 107 milijardi dolara. Braća Čarls i Dejvid razvili su rafinerijsku kompaniju svog oca do konglomerata koji godišnje ostvaruje 100 milijardi dolara prihoda.

Na trećem mjestu po bogatstvu je porodica Mars, sa “čokoladnim” carstvom vrijednim 72 milijarde dolara, a na petom je familija Kargil-Mekmilan, s tradicijom agrobiznisa od 1865. godine, koje im je donijelo bogatstvo vredno 38,8 milijardi dolara.

Na petom mjestu je porodica Edvard C. Džonsona (38,7 milijardi dolara), na šestom porodica koks sa bogatstvom od 37,2 milijarde dolara, na sedmom porodica Pricker (26,6 milijardi dolara), na osmom porodica Dankan (24,8 milijardi dolara), zatim porodica Lauder (sa bogatstvom od 22,4 milijarde dolara) i porodica S.C. Džonson (18,2 milijarde dolara).

Na 11. mjestu je porodica Zifs sa bogatstvom “teškim” 14,4 milijarde dolara, na 12. poziciji Bas s porodica ( 13,3 milijarde dolara), zatim porodica Goldman (13,2 milijarde dolara), familija Strajker (11,1 milijarda dolara) i porodica Keti sa 11 milijardi dolara.

TANJUG

Danas objavljeno

U Srpskoj 354 novozaraženih, 21 osoba preminula

M.

Njemačka ministarka: NATO da zaprijeti Rusiji oružjem

M.

Slavko Vučurević napustio PDP

M.

Ostavite komentar