3. Septembra 2021.

Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Big Portal

Petković je danas i sutra trebalo da boravi na Kosovu i Metohiji i obiđe nekoliko privrednih subjekata gdje je država Srbija obezbijedila nova radna mjesta.

Trebalo je takođe da posjeti i više socijalno ugroženih porodica i uruči im pomoć, ali mu je iz Prištine to onemogućeno.

  • Više je nego jasno da je Priština i prije zvaničnog termina počela predizbornu kampanju, koja se po pravilu uvijek prelama preko leđa srpskog naroda – saopštila je Kancelarija za KiM.

Ovo je treća zabrana Prištine direktoru Kancelarije za KiM i glavnom srpskom pregovaraču u tehničkom dijalogu, a dolazi uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sljedeće nedelje u Briselu, što dodatno pokazuje, kako se navodi, nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom.

Prethodno je Petkoviću onemogućeno da uruči pomoć poplavljenim domaćinstvima početkom godine i obiđe povrijeđenog dječaka Luku Dimitrijevića iz Gračanice.

  • Riječ je o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posjetama zvaničnika. Ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biće svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je posjeta uredno i na vrijeme najavljena u skladu sa sporazumom – rečeno je iz Kancelarije za KiM.

Kako se navodi, posebno je neosnovano “obrazloženje” privremenih institucija da je razlog za zabranu posjete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici tokom prethodne posjete, jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini.

  • I prethodne dvije posjete bile su u znaku obilježavanja važnih datuma – godišnjice zločina u Starom Grackom i slave u Prilužju, i to pravo nam niko ne može oduzeti – navode iz Kancelarije za KiM.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare