26. Septembra 2022.

Petković: Upad pripadnika takozvanih KBS u Zubin Potok protivan svim sporazumima

Big Portal

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je upad pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga direktno kršenje dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO-a, po kojem pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu KiM bez dvostrukog odobrenja – komandanta KFOR-a i četiri srpska gradonačelnika sa severa, koji takvo odobrenje nisu dali.

“Zbog toga za jučerašnji upad tzv. KBS ne postoji ni jedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Kurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu” ocenjuje Petković.

Pitanje je, dodaje, da li je neko i ko prećutno dozvolio Kurtiju da u delo sprovodi svoje opasne namere.

“Zbog toga je neophodno da se KFOR i međunarodne misije koje deluju na KiM jasno i nedvosmisleno opredele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima”, smatra Petković.

Nema sumnje, ističe, da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Kurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa KiM, jer je Kurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate.

Tome služi, kako se dodaje, i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu KiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića.

“Srbi sa Kosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije, jer znaju da su uz njih država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić”, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Srpska lista negoduje zbog upada na sever KiM
Srpska lista pozvala je međunarodne civilne i bezbednosne misije u Prištini da preventivno reaguju i spreče dalji ulazak pripadnika bezbednosnih snaga Kosova u severne srpske opštine, bez odobrenja gradonačelnika tih opština i komandanta Kfora.

“Nelegalni upad pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova na teritoriju opštine Zubin Potok je grubo kršenje sporazuma iz 2013. godine, čiji je garant NATO, a kojim se garantuje da nikakve naoružane formacije Prištine ne mogu upadati u srpske opštine na severu bez odobrenja gradonačelnika ovih opština i komandanta Kfora”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista “odgovorno tvrdi da gradonačelnici nisu odobrili ovo brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira na ovim prostorima”, te zahtevaju hitnu i odlučnu reakciju komande Kfora na ovu provokaciju.

“U trenutku kada Priština nastoji da militarizacijom severa i zveckanjem oružjem okupira opštine na severu, ovakvi incidenti su nedopustivi i zahtevaju reakciju svih koji su odgovorni za sigurno i bezbedno okruženje svih građana, a pre svega Kfor, Euleks i Unmik”, poručuju iz Srpske liste, bez navođenja drugih detalja o prisustvu pripadnika bezbednosnih snaga u opštini Zubin Potok.

Ocenjuju da “očigledno da Aljbin Kurti u trenutku kada njegov plan o registraciji ne prolazi među Srbima, pokušava da zastraši mirne i čestite srpske građane u opštinama na severu i podizanjem tenzija skrene pažnju javnosti sa gorućih problema koji se gomilaju u Prištini”.

“Još jednom pozivamo nadležne da preventivmo deluju, a Kurtija upozore da se ovakvo ponašanje neće tolerisati. Neodgovorno ponašanje u ovim trenucima zarad sticanja jeftinih političkih poena je odlika nesposobnih političara i manipulatora kakvi se trenutno nalaze na čelu institucija u Prištini”, podvlači Srpska lista.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare