21. Oktobra 2022.

Petković: Uništavanje tuđih svetih mjesta izraz najvećeg primitivizma i agresije

Big Portal

Petković je naglasio da je uništavanje tuđih svetih mjesta izraz najvećeg primitivizma i agresije, čemu Srbe uči istorija na tragičan način.

  • Tamo gdje su gorele i uništavane tuđe bogomolje, nedugo potom su gorjeli i uništavani oni koji su se u njima molili – kaže Petković.

On je podsjetio da je Hram Hrista Spasa korišćen kao set za snimanje spotova, kao smetlište i javni ve-ce, kao pano za ispisivanje poruka mržnje prema Srbima, a da je sada postao i jarbol za albansku zastavu.

Petković je ukazao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno izložen provokacijama, obespravljivanju i nasilju, ali neki od tih napada su postali simbol stradanja srpskog naroda, saopšteno je iz ove kancelarije Vlade Srbije.

Dok Priština na sve načine pokušava da sebe predstavi kao nekakvu oazu mira, upravo u njenom samom centru se na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve, čime se pljuje u lice čitavom srpskom narodu, istakao je Petković.

On je istakao da Beograd zahtijeva i od donosilaca političkih odluka u Prištini, ali i od predstavnika međunarodne zajednice na terenu da ne zatvaraju oči pred ovakvim incidentima, jer oni, ne samo da su strašni sami po sebi, već predstavljaju i nagovještaj još strašnijih zlodjela i nesreća.

  • Ne upirući prstom ni u koga, tražimo samo da se osigura da simboli srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji – naše crkve, manastiri i istorijski lokaliteti – budu, ako ne poštovani, onda barem zaštićeni od napada ekstremista i vandala – rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, sve dok se ovakve stvari budu događale, izlišno je govoriti o bilo kakvom pomirenju, suživotu i građanskom društvu na Kosovu i Metohiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare