Petković sa Lajčakom: ZSO odmah, EU na testu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Petković sa Lajčakom: ZSO odmah, EU na testu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Petković je Lajčaku kazao da ZSO mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

“Sada je na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog”, rekao je Petković, a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština ima samo jedan cilj – da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini”, kazao je Petković.

Naveo je da Beograd, u interesu čitavog regiona, želi nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja miroljubivim sredstvima, međutim konstruktivnost i kredibilnost mora se zahtevati i od Prištine, jer reč je o procesu koji mora počivati na obostranoj spremnosti i dobroj veri.

Danas objavljeno

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Peskov: Incidenti na gasovodima liče na teroristički čin

M.

Amerika “čuva” Seul, a Kim lansira

M.

Ostavite komentar