Petković: Priština da prekine da štiti zločince koji su ubili srpske žeteoce - BIGportal.ba
Region Vijesti

Petković: Priština da prekine da štiti zločince koji su ubili srpske žeteoce

Srbija zahtijeva od predstavnika privremenih institucija u Prištini da prekinu da štite teroriste i zločince koji su prije 23 godine mučki ubili 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, nedaleko od Lipljana, a međunarodnu zajednicu poziva da ponovo otvori istragu o ovom zločinu i počinioce privede pravdi, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije Petar Petković naveo je da je riječ o jednom od najtežih zločina izvršenih nad Srbima u pokrajini, nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju.

On je podsjetio da počinioci do danas nisu pronađeni i da je to odgovornost i mrlja na obrazu Euleksa i ostalih predstavnika međunarodne zajednice, koji su obustavili istragu pod sramnim obrazloženjem navodnog nedostatka dokaza.

– Međunarodnu zajednicu pozivamo da konačno ispuni obaveze iz svojih nadležnosti i uspostavi vladavinu prava u pokrajini, te da ponovo otvori istragu i pravdi privede počinioce ovog i svih drugih nerijasvetljenih zločina, koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji – naveo je Petković.

On je istakao da masakr nad nedužnim civilima, nad Srbima koji su krenuli da skupljaju ljetinu, pokazuje svu dubinu ideologije mržnje albanskih ekstremista prema srpskom postojanju na Kosovu i Metohiji.

– Međutim, zločinci se nisu tu zaustavili, već su groblje na kome su sahranjeni stradali žeteoci više puta minirali i oskrnavili, kao i spomen-ploču sa imenima stradalnika, istaknutu na objektu Osnovne škole u centru sela – naveo je Petković.

Petković kažei da žrtve i sa spomenika opominju da se zločin ne može sakriti i da će se za njega kad-tad morati odgovarati.

On je naglasio da je posljednja prilika da Specijalni sud za zločine takozvane OVK rasvijetli ovaj zločin i da tako međunarodna zajednica pokaže koliko je privržena pravu i pravdi i koliko je sposobna i voljna da istraje u rasvjetljavanju svih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da će Srbija nastaviti da se sa tugom i poštovanjem sjeća svojih stradalih sunarodnika, ali će isto tako nastaviti da energično insistira na pronalaženju i kažnjavanju odgovornih za sva zlodjela počinjena nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

– Bez istine i pravde, bez odgovornosti za počinjene zločine, ne može se izgraditi povjerenje, niti doći do normalizacije odnosa među Srbima i Albancima, u našoj južnoj pokrajini – naveo je Petković.

On je naveo da, sa druge strane, nerasvijetljeni zločini opominju, prijete da mogu da se ponove, i zbog toga je neophodno da porodice postradalih žetelaca pronađu mir tako što će istina konačno ugledati svjetlost dana.

Na današnji dan 1999. godine na njivi u Starom Gracku, iz neposredne blizine, ubijeno je 14 Srba.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica Živić, Radovan Živić, Andrija Odalović, Slobodan Janićijević, Mile Janićijević, Novica Janićijević, Momčilo Janićijević, Stanimir Dekić, Božidar Dekić, Saša Cvejić, LJubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Najmlađi među njima, Novica Janićijević, imao je samo 17 godina.

Danas objavljeno

SAD stavile Fadila Novalića na crnu listu

Vanja A

Patrijarh Porfirije pomaže ličnom donacijom 15 studenata u Hrvatskoj

Vanja A

CIK: Izbori u Hozićima u nedjelju

Vanja A

Ostavite komentar