Petina svjetskog stanovništva u izolaciji zbog virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Petina svjetskog stanovništva u izolaciji zbog virusa korona

Potraga za maskama, respiratorima i drugom medicinskom opremom obuzela je Evropu i Ameriku dok je više od 1,5 milijardi ljudi, odnosno petini svjetskog stanovništva, naređeno u ponedjeljak da ostanu u kućama kako bi se pokušalo obuzdati širenje virusa korona.

Politička paraliza otežala je napore Kongresa za brzu pomoć države, a američke akcije su pale čim se berza otvorila u ponedjeljak ujutro, čak i nakon što su Federalne rezerve saopštile da će otkupiti onoliko državnog duga koliko je to potrebno i dati pozajmice malim i velikim preduzećima i lokalnim vlastima kako bi im pomogle da se nose sa ekonomskom štetom uzrokovanom izbijanjem virusa.

U Njujorku, gdje je skoro potpuna obustava i izolacija uvedena tokom vikenda zbog straha da bi ovaj grad mogao postati jedno od najvećih svjetskih žarišta, gradonačelnik Bil de Blasio je upozorio da će bolnicama nestati “osnovne zalihe” potrebne za zaštitu zdravlja medicinskih radnika i pacijenata u roku od deset dana, javio je “Associated Press”.

Rizik za ljekare, medicinske sestre i druge koji su bili na frontovima borbe protiv pandemije veoma je jasan. U Italiji je najmanje 18 ljekara umrlo od posljedica virusa korona. U Španiji se zarazilo više od 3.900 zdravstvenih radnika, što predstavlja otprilike 12 osto ukupnih slučajeva u ovoj zemlji.

Britanski zdravstveni radnici zahtijevali su dodatnu opremu, objašnjavajući da se osjećaju kao “topovsko meso”. U Francuskoj, ljekari pozajmljuju maske od građevinskih radnika, radnika u fabrikama i arhitekata.

Zdravstveni radnici kažu da se od njih traži da više puta koriste iste maske i rukavice, koje su napravljene za jednokratnu upotrebu. Manjak respiratora, koji su ključni za liječenje ozbiljnih slučajeva Covida-19, takođe je u kritičnoj fazi, a pored toga postoji i nedostatak setova za testiranje iako su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da se testira što veći broj ljudi.

I dok kriza jenjava u Kini, gdje je započela krajem prošle godine, samo se područje oko grada Vuhan i dalje smatra visokorizičnim i tu ljudi moraju da ostanu u izolaciji.

U Sjedinjenim Državama je započela žestoka politička bitka oko respiratora, posebno nakon što je predsjednik Donald Tramp poručio guvernerima država da bi trebali pronaći vlastitu medicinsku opremu ako misle da je mogu dobiti brže od američke vlade. Očekuje se da će na Aljasci vrlo brzo ponestati novca za isplate ljekarima, bolnicama i klinikama koje liječe pacijente koji su osigurani preko državnog zdravstvenog sistema Medicaida.

Kina je jedina zemlja koja se suprotstavlja ovom trendu, slanjem aviona sa opremom kao što su maske, rukavice i zaštitna oprema, kao i ljekara u zemlje širom Evrope, uključujući teško pogođene Italiju, Francusku i Španiju, kao i u mjesta sa slabijim zdravstvenim sistemima poput Bugarske, Grčke i Srbije.

U svijetu je zaraženo oko 380.000 ljudi, a 15.000 je umrlo od posljedica virusa. Iako je broj zaraženih u Kini znatno opao, opasnost za Evropu i Sjedinjene Države eksponencijalno je porasla.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar