Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Kao što je opšte poznato, pitanje proizvodnje elektromobila je jedno iz plejade strateški važnih ovih dana.

Dok većina etabliranih proizvođača u Evropi montira uglavnom dobro poznate konvencionalne modele (ili to barem uglavnom čini na tlu našeg kontinenta), aktuelna industrija proizvodnje električnih četvorotočkaša u svom sastavu ima puno njih koji su svoje proizvodne aktivnosti vezali za Kinu. Ako to i nije slučaj s kompletnim četvorotočkašem, onda najčešće jeste barem sa srcem istog, to jest s trakcionom baterijom.

Upravo to su glavni razlozi koji su i doveli do naslovne opservacije: sudeći po onome što razotkrivaju podaci kuće koja se bavi istraživanjem situacije na tržištu automobila, firme Jato Dynamics, drugi najveći proizvođač električnih automobila za evropsko tržište jeste Narodna Republika Kina, navodi AutoRepublika.

Ne manje od 20% od ukupne prodaje električnih vozila na tlu Starog kontinenta tokom osmog mjeseca u 2022. godini je bilo proizvedeno u toj azijskoj zemlji. Sličan je podatak aktuelan i za period koji je počeo sa startom ovog januara, a završio se s poslednjim danom avgusta, pa je tako udio vozila montiranih u Kini (s električnim pogonom) bio na nivou od velikih 19%, tvrde analitičari iz društva Jato Dynamics.

Tako je privreda najmnogoljudnije zemlje na svijetu po ovom pitanju disala za vratom njemačkim kolegama, kao onim koji su najviše zaslužni za montažu električnih vozila koja se prodaju u Evropi. Naime, Germani su okupirali 28% tržišnog udjela ovog tipa automobila u avgustu 2022. godine, s tim da je procenat na nivou od 22 ako se analizira uvodni osmomjesečni period tekućeg ljeta gospodnjeg. Na trećem mjestu se nalazi proizvodnja koja je organizovana u Južnoj Koreji i njihov udio u Evropi, u periodu od 1. januara do 31. avgusta je bio 19%.

Postavlja se pitanje koji proizvođači, to jest koje marke su najzaslužnije za postignuće koje je dosegla kineska privreda. Jesu li to brendovi MG, Aiways ili možda BYD, pošto su upravo te firme uspostavile poslovanje u Evropi. Odgovor je potvrdan, ali samo do neke mjere, pošto je dominat na tržištu električnih automobila u Evropi pripao Tesli i njenom automobilu s povišenim odstojanjem od tla po imenu Model Y, kao i Modelu 3.

Jato Dynamics tvrdi da je prvonavedeni isporučen na 44.472, a drugi na 39.896 adresa u prvom polugodištu 2022. godine, dok slijede sićušni Fiat 500 i Peugeot e-208. Tesla je skoro svu prodaju na Starom kontinentu utemeljila na proizvodnji organizovanoj u Kini. Ubrzavanje proizvodnog ciklusa u novoizgrađenoj fabrici kraj Berlina u Njemačkoj će omogućiti da se trend uvoza vozila iz Kine uspori, pa i prilično zaustavi tokom narednih mjeseci, ali je upravo zahvaljujući pogonima američkog brenda u Šangaju, i postignut tako povoljan epilog za kinesku ekonomiju.

Ukupno 19.687 baterijskih četvorotočkaša s oznakama Dacije Spring prodato je na tlu Evrope u prvih šest mjeseci tekuće godine. Svi oni do jednog su montirani u Kini. Podaci koje smo prezentovali su zanimljivi jer pojedine vlade viđenijih evropskih zemlja razmatraju ukidanje podsticaja za vozila proizvedena van Evropske unije, navodi AutoRepublika.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Volkswagen najavljuje električni SUV sa autonomijom od 700 km

Vanja A

Munro – moćni električni terenac iz Škotske FOTO

Vanja A

Kakve automobile pravi Rivian koji danas otvara tehnološki centar u Beogradu FOTO

Vanja A

Ostavite komentar