Peti dan protesta u Albaniji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Peti dan protesta u Albaniji

Protesti zbog smrti 25-godišnjaka na kojeg je pucala policija nastavljeni su u Albaniji peti dan zaredom.

Demonstranti, koji su se na početku okupili na Trgu Skenderbeg u Tirani, sukobili su se sa policijom nakon poziva da se raziđu zbog zabrane masovnih okupljanja tokom pandemije koronavirusa.

Nakon toga su demonstranti marširali Bulevarom narodnih heroja uz povike “Pravda za Klodijana” i “Bez pravde nema mira”, a prilikom prolaska pored sedišta premijera Albanije zabeleženi su incidenti.

Podsetimo protesti se održavaju u Albaniji nakon što je mladića je upucao policajac tokom potere u vreme policijskog časa uvedenog u okviru mera preduzetih na suzbijanju koronavirusa.

Demonstranti su tražili ostavku šefa policije i puštanje onih koji su uhapšeni u višednevnim sukobima sa policijom. Kasnije su neki bacali kamenje na policijsku stanicu u Tirani, gde je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima. U drugim gradovima održani su manji protesti.

Demonstranti su prkosili zabrani javnih okupljanja i sukobili su se sa policijom poslednjih dana nakon što je Klodijan Raša (25) ubijen u Tirani usred policijskog časa rano u utorak. Policija navodi da je ignorisao pozive policajaca da se zaustavi i pobegao. Policajac koji je pucao na njega i ubio ga, uhapšen je i vodi se istraga zbog `ubistva koja prelaze nužnu samoodbranu.

Premijer Rama se izvinio zbog, kako je rekao, “neobjašnjive i potpuno nerazumne” pucnjave na Rašu i njegov ministar unutrašnjih poslova je u četvrtake podneo ostavku.

Mnogo ljudi je uhapšeno za pet dana protesta, a skoro 300 je optuženo za održavanje ilegalnog protesta tokom pandemije, kao i za podmetanje požara i kršenje javnog reda. Vlasti kažu da je u sukobima povređeno 26 policajaca i najmanje četiri demonstranta.

Rama je optužio opozicione političare, kao i predsednika Ijira Metu, za podsticanje nasilnih protesta. Opoziciona stranka desnog centra Demokratska stranka krivi Ramu za Rašinu smrt i obećava da će srušiti premijera na parlamentarnim izborima u aprilu.

SAD i Evropska unija pozvale su albanske političke stranke na uzdržanost usred protesta.

Danas objavljeno

“Žao mi je, ovo neće biti dovoljno; treba da važe 24 sata”

M.

Ne prestaje i ostavlja pustoš za sobom

M.

Eskobar poručio da neće biti rata u BiH

M.

Ostavite komentar