"Petak 13. i uopšte nije prognoza": "Čekaju vas glad, ratovi i epidemije" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Petak 13. i uopšte nije prognoza”: “Čekaju vas glad, ratovi i epidemije”

Novo upozorenje dolazi iz Rusije. Dmitrij Medvedev objavio je novi post na Telegrami.

Medvedev je rekao kako sledi niz kriza i sukoba kao posledica antiruskih sankcija te “urušavanje ideje sveta usmerenog na Ameriku”. On je sugerisao da bi posledice sankcija Ruskoj Federaciji bile energetske, logističke, prehrambene i druge krize u svetu.

“Kao rezultat stvoriće se nova sigurnosna arhitektura u kojoj se de facto, a potom i de jure prepoznaju postojeće realnosti: a) slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa poput “reda temeljnog na pravilima” i drugog besmislenog zapadnog smeća, b) kolaps ideje američkocentričnog sveta; c) prisutnost interesa koje poštuje svetska zajednica u onim zemljama koje su u akutnoj fazi sukoba sa zapadnim svetom”, napisao je Medvedev.

Takođe, on je najavio veliku krizu.

Post je Medvedev nazvao “Petak 13. Šta će biti dalje ili Svet nakon antiruskih sankcija, uopšte nije prognoza” i u njemu je opisao posledice svjetske krize koja je krenula nakon početak ruske operacije u Ukrajini i reakcije Zapada na tu akciju. Posebno je istakao da će ograničenja koja su uvedena Rusiji dovesti do uništenja brojnih globalnih lanaca nabavke robom.

“Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih avio prevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruskih teritorija”, nastavio je Medvedev.

“Energetska kriza intenziviraće se u onim državama koje su nametnule pucanje u vlastite noge, odnosno sankcije na nabavku ruskim energentima. Nastaviće se daljnji rast cena fosilnih goriva, a razvoj digitalne ekonomije u svetu će se usporiti. Doći će do pune međunarodne krize s hranom s perspektivom izgladnjivanja u pojedinim državama”, dodao je zamenik predsjednika ruskog Veća bezbednosti.

Medvedev je potvrdio da će sankcije pogoditi i globalni financijski sastav, što će rezultirati mogućom monetarnom i finansijskom krizom u nekim zemljama ili zajednicama zemalja, što će nadalje, tvrdi Medvedev, rezultirati podrivanjem stabilnosti niza nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i uništenjem pravnog sastava koji čuva privatno vlasništvo.

Putinov saveznik kaže da će mnoge sfere života u celini doživeti udar.

“Novi regionalni vojni sukobi izbijaće na mestima gde se situacija već godinama ne rešava mirnim putem ili se zanemaruju značajni interesi velikih međunarodnih igrača. Teroristi postaju sve aktivniji, verujući da je pažnja zapadnih vlasti sada preusmerena na obračun s Rusijom”, napisao je.

Medvedev je takođe naveo verovatnost početka novih epidemija “uzrokovanih odbijanjem poštene međunarodne saradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili direktnim posldicama upotrebe biološkog oružja”.

Govoreći o posledicama sankcija na međunarodnu saradnju, Medvedev je rekao da će doći do pada aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu uspele da dokažu svoju efikasnost u rešavanju situacije u Ukrajini. Kao primer naveo je Savet Evrope.

“Stvoriće se novi međunarodni savezi zemalja temeljeni na pragmatičnim, a ne ideološkim anglosaksonskim kriterijumima”, zaključio je Medvedev.

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar