25. Marta 2020.

Peta smrt u Sloveniji od virusa korona

Big Portal

Umro je stariji muškarac, štićenik doma penzionera u mjestu Šmarje pri Jelšah, jednom od žarišta u dijelu Slovenije blizu Celja.

Gantar je potvrdio da su u Sloveniji inficirana 73 zdravstvena radnika, ali da zdravstveni sistem do sada djeluje dobro.

“U idućim danima situacija se može jako pogoršati ako se ne budemo držali sadašnjih strogih mjera, a vrh epidemije još se ne može prognozirati”, kazao je slovenački ministar zdravstva.

Broj postelja namijenjenih za sadašnje i buduće oboljele od virusa korona može se, ako bi trebalo, povećati na oko hiljadu.

Prema današnjem stanju, u slovenačkim bolnicama je ukupno hospitalizovano 72 oboljelih od Covida-19, od čega ih se 14 liječi na intenzivnoj njezi.

Gantar je ustvrdio da je zdravstveni sistem u reorganizaciji kako bi prihvatio dolazak većeg broja oboljelih, za što je vlada dala 50-ak rješenja i uputstava. Bolnice se međusobno povezuju kako bi bile operativnije i usklađenije.

Kako je dodao, kritične opreme, naročito za zaštitu bolničkog i zdravstvenog osoblja, još je nedovoljno, ali se stvari rješavaju, a za sada je na raspolaganju dovoljna količina reagensa i brisova za testiranje uz sadašnji tempo testiranja populacije.

Isto tako je za april osigurana dostatna količina lijekova i drugog materijala.

U Sloveniji je do sada napravljeno 16.813 testiranja, po čemu je Slovenija među vodećim zemljama, a po posljednjim je podacima trend novih zaraza malo “usporen”.

(Hina/Index.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare