3. Aprila 2024.

Pet znakova insulinske rezistencije koje zanemarujemo

Insulinska rezistencija je česta pojava i pogađa četiri od deset odraslih osoba od 18 do 44 godine.

Insulinska rezistencija može dovesti do dijabetesa tip 2, pa je zbog toga njeno otkrivanje i praćenje izuzetno važno.

Kada imamo insulinsku rezistenciju, naše telo ne reaguje pravilno na insulin, pa nam je zbog toga potrebno više insulina kako bi ćelije apsorbovale glukozu.

Ovo stanje često nema izražene simptome, što otežava prepoznavanje pre nego što dođe do razvoja dijabetesa, ali je dobra vest da se insulinska rezistencija može kontrolisati i poništiti.

Ipak, postoje neki simptomi koje možda zanemarujemo, a mogu da ukažu na ovo stanje.

1. Primećujete promene na koži

Promene na koži jedan su od manje poznatih znakova insulinske rezistencije. Kod nekih ljudi insulinska rezistencija može dovesti do razvoja kožnih mrlja ili acanthosis nigricans (tamne mrlje ispod pazuha ili na vratu) za koje se smatra da su povezane s prekomernom proizvodnjom insulina, prema NIDDK.

2. Možda ste se ugojili

Debljanje može biti znak insulinske rezistencije, naročito ako imamo višak abdominalne masnoće, koja se naziva visceralna masnoća, prema studiji iz 2019. godine.

Ipak, to ne mora biti ekstremno debljanje. Podaci studije iz 2022. godine otkrili su da polovina odraslih osoba s insulinskom rezistencijom nije imala prekomernu telesnu težinu.

3. Imate problema s koncentracijom

“Biti otporan na insulin znači da glukoza nije lako dostupna za snabdevanje ćelija energijom, uključujući one u mozgu. Zbog toga možete osetiti ono što se obično naziva ‘moždanom maglom'”, ističe Knot.

Tvrdi da istraživanja sugerišu kako ljudi koji imaju insulinsku rezistenciju mogu imati lošije kognitivne sposobnosti od onih koji nemaju to stanje. To je pokazala studija iz 2020. “Insulinska rezistencija može oslabiti važne moždane procese koji utiču na mentalnu jasnoću”, upozorava dijetetičarka.

4. Stalno ste gladni

Na glad utiče kombinacija hormona, a jedan od njih je insulin. “S insulinskom rezistencijom možete često osećati glad, zato što uzrokuje visok nivo šećera u krvi, čiji je simptom pojačana glad”, pojašnjava Knot.

5. Imate niske nivoe energije

Budući da ćelije ne dobijaju potrebnu energiju iz glukoze, možemo se osećati umorno. “Važno je napomenuti da mnoga druga zdravstvena stanja mogu uticati na nivo energije. U svakom slučaju, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o hroničnom umoru”, zaključila je dijetetičarka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare