Pet zemalja u Evropi koje nemaju aerodrom - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pet zemalja u Evropi koje nemaju aerodrom

Neke manje zemlje nemaju aerodrome, a mi izdvajamo pet država u Evropi koje ne mogu da se pohvale pistom sa koje polijeću i na koju slijeću avioni.

1. Vatikan

Najmanja je država na svijetu s površinom od 0,44 kilometara kvadratnih. Nema svoj aerodorm, jer se nalazi unutar Rima koji ima dva međunarodna aerdoroma..

2. San Marino

Još jedna država koja nema aerodrom, a ne okružuje je urbani grad, kao što je slučaj kod Vatikana. Bez obzira, aerodorm “Federico Fellini” udaljen je samo 15 kilometara.

3. Monako

S jedne strane Francuska, a s druge Sredozemno more, Monako je druga najmanja država na svijetu. Ljudi avionom obično slijeću na aerodrom u Nici na Azurnoj obali u Francuskoj.

4. Lihtenštajn

Mala država nalazi se na granici Austrije i Njemačke. Najbliži aerodorm je u Švajcarskoj, St. Gallen-Altenrhein. Ova zemlja ima najviši BDP po glavi stanovnika te se može pohvaliti da je među onima koje imaju najmanji javni dug.

5. Andora

Mala država između Francuske i Španije smeštena je na Pirinejima. Glavni grad je Andora la Velja, koji je ujedno i najviši glavni grad u Evropi. U razmaku od tri sata postoji pet aerodorma u Španiji i Francuskoj, piše Real Simple.

(B92)

Danas objavljeno

Vježba zbog koje Kate Middleton nosi veličinu XS

Vanja A

Hale Beri opet iznenadila transformacijom

Vanja A

Koliko često treba kupati psa

Vanja A

1 Komentar

Ljubinko 15 Juna, 2020 at 4:43 pm

Poštovani ,
bilo bi pametno da malo provjerite članke koje puštate u javnost. Država Lihtenštajn , ne nalazi se između Njemačke i Austrije, nego između Švajcarske i Austrije.
Ukoliko nema elementarnog poznavanja geografije, dovoljno je pogledati mapu.
Pratim vas redovno , ali ovakve greške me bodu u oči i ozbiljno narušavaju vaš ugled.
Srdačan pozdrav.

Odgovori

Ostavite komentar