9. Decembra 2020.

Pet zemalja dobiće poziv: Priznajte Kosovo

Big Portal

Taj nacrt je pripremila izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon u Odboru za spoljnu politiku.

Kako se navodi u dokumentu, taj poziv nije nov, jer je Evropski parlament i dalje jedina institucija EU koja se odnosi prema Kosovu kao državi i traži od država članica da priznaju državljanstvo Kosova, prenosi Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku.

“Primećeno je da pet država članica nije priznalo Kosovo i one se ponovo pozivaju da to učine. Ističe se da bi priznanje išlo u korist normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, navodi se u nacrtu izveštaja.

Veliki deo izveštaja posvećen je i dijalogu Beograda i Prištine i u njemu se pozdravlja nastavak dijaloga i posvećenost u tom procesu.

Priština i zvanični Beograd pozvani su da nastave svoj konstruktivan angažman u potrazi za sveobuhvatnim sporazumom, ali i da primene do sada postignute sporazume.

Navodi se i da sporazum postignut u Vašingtonu 4. septembra o normalizaciji ekonomskih odnosa i podvlači da je transatlantska saradnja ključni faktor stabilnosti u regionu i poziva se na više napora kako bi se saznala sudbina nestalih osoba od poslednjeg rata na Kosovu.

Izveštaj pozdravlja osnivanje Regionalne komisije za činjenice ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije. “Pozivamo na veće napore u preispitivanju zahteva rodjaka nestalih osoba, otvaranju ratne arhive i otkrivanju podataka o osobama koje se i dalje vode kao nestale iz ratnog perioda 1998-99 na Kosovu”, navodi se u dokumentu.

Kako se navodi, izveštaj se odnosi na period od dve godine, jer prošle godine nije bilo izveštaja EP zbog izbora u EU.

U nacrtu izveštaja se navodi da Kosovo i dalje pati od političke nestabilnosti, posebno nakon parlamentarnih izbora u oktobru 2019. godine i dodaj da bi trebalo da pojača napore u rešavanju problema u oblasti vladavine prava, funkcionisanja institucija i ekonomskog razvoja.

Izveštaj podvlači da je Kosovo i dalje jedina oblast u regionu Zapadnog Balkana za čije gradjane su potrebne vize za putovanje u Šengen zonu, iako je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima od 2018. godine.

U dokumentu se pominje i da Kosovo treba da pojača napore u borbi protiv korupcije, kao i da treb ada poveća kapacitet proizvodnje energije iz alternativnih izvora.

O izveštaju će se prvo raspravljati u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta, gde će se i glasati, a nakon toga o njemu će se raspravljati i on će se usvojiti kao rezolucija Evropskog parlamenta tokom plenarne sednice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare