Pet tipova pasa koji su naročito osjetljivi na štetne sunčeve zrake - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pet tipova pasa koji su naročito osjetljivi na štetne sunčeve zrake

Pse takođe treba zaštititi od štetnog sunčevog zračenja, a neki psi posebno su osjetljivi. Pripazite kada svog ljubimca vodite sa sobom na plažu ili u šetnju po suncu.

Bijeli psi

Kao što ljudi izrazito svijetle puti lakše izgore na suncu, tako su i psi čija je dlaka bijela ili vrlo svijetle boje osjetljiviji na štetne sunčeve zrake od onih s tamnom dlakom. Raspitajte se kod veterinara koje bi zaštitno sredstvo protiv sunca bilo najbolje za vašeg ljubimca.

Psi s kratkom dlakom

Jedna od funkcija psećeg krzna jest da ga zaštiti od štetnih sunčevih zraka, a kod pasa s kratkom dlakom ta je zaštita slabija. Ovim psima sredstvo protiv sunca itekako će koristiti. Pripazite na to da zaštitno sredstvo ne sadrži cinkov oksid jer je on toksičan za pse i može ozbiljno oštetiti crvene krvne stanice, što može zahtijevati i transfuziju krvi.

Psi bez dlake

To je možda i više nego očigledno, ali svakako je važno napomenuti da ove pse obavezno treba zaštititi od sunca. Psi bez dlake kao što su kineski kukmasti pas, meksički golokoži pas i peruanska inka orhideja trebaju nositi zaštitnu kremu i ne provoditi previše vremena na direktnom suncu.

Psi sa svijetlom njuškom

Psi s ružičastom ili njuškom druge svijetle boje imaju manje pigmenata, što znači da su pod većim rizikom od štetnog sunčeva zračenja. Čak i ako vaš pas ima debelu dlaku na gotovo cijelom tijelu, veterinar može preporučiti nanošenje zaštitnog sredstva na dijelove tijela koji nisu pokriveni krznom poput trbuha i nosa.

Psi koji vole ležati na suncu na leđima

Pas koji se izležava na suncu na leđima možda jest sladak prizor, ali to može biti itekako štetno. Veterinari upozoravaju da su psi koji vole ležati na leđima na suncu naročito skloni razvoju tumora pločastih stanica na području trbuha s malo dlake.

(Zadovoljna.hr)

Danas objavljeno

Rijetko ko može da nadmaši Pamelu Anderson, ali Megan Foks je uspjela: Kako?

Zeljka

Ove gradove možete da obiđete za male pare za Novu godinu i Božić

Zeljka

Vaspitna za Kanjea od Maska: “Dao sam sve od sebe, ponovo je prekršio pravilo”

Zeljka

Ostavite komentar