Pet tihih znakova policističnih jajnika zbog kojih treba da se javite ginekologu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pet tihih znakova policističnih jajnika zbog kojih treba da se javite ginekologu

Sindrom policističnih jajnika karakterišu jajnici (povećani ili normalne veličine) sa brojnim cistama, a simptome policističnih jajnika žene često ne prepoznaju, odnosno pripisuju ih stresu. Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike.

Policistični jajnici opisuju se kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike jer, npr. izostanak menstruacije pripisuju stresu. Donosimo pet ne tako očitih znakova koji mogu upućivati na policistične jajnike i koje je potrebno napomenuti svome ginekologu.

1. Neredovne menstruacije ili potpuni izostanak menstruacije

Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan su od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da postoji stanje amenoreje odnosno potpunog izostanka menstruacije, napominje ginekološkinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Neredovna menstruacija može biti i posljedica naglog gubitka kilograma ili debljanja, stresa, a izostanak menstruacije može biti znak hormonske neravnoteže. Koji god bio uzrok, potrebno je posjetiti ljekara ako menstruacija nije redovna i uredna.

2. Pojava dlačica na neuobičajenim mjestima

Kod sindroma policističnih jajnika jajnici proizvode povećane količine androgenih hormona koji podstiču rast dlačica.

Guste dlačice mogu se pojaviti na bradi, oko bradavica, na prsima, sa unutrašnje strane bedara, na trbuhu. Ako se na dijelovima tijela na kojima to nije tipično za žene pojave gušće dlačice, to može upućivati na policistične jajnike, kaže Grujić Koračin.

3. Pretjerana pojava akni i mitisera

Povećane količine androgenih hormona, osim dlačica, podstču i pojavu akni i mitisera. Ti hormoni podstiču proizvodnju sebuma, a kombinacija pretjeranog izlučivanja masnoća i staro kožno tkivo uzrokuje začepljene pore. Sve to može dovesti do upaljene kože, crvenila i sličnih stanja.

Kod policističnih jajnika akne se često pojavljuju na prsima i vratu, kaže dr Grujić.

4. Rast stomaka iz neobjašnjivog razloga

Debljate se, naročito u predjelu atomaka, a ne znate od čega, to takođe može upućivati na policistične jajnike.

Ovdje govorimo o abdominalnoj debljini, što znači da se kod većine žena sa policističnim jajnicima masno tkivo nakuplja u predjelu trbuha. Uz povećanu tjelesnu masu sindrom policističnih jajnika karakteriše i poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, ali i masti, ističe dr Grujić.

5. Nemogućnost začeća

Žene sa policističnim jajnicima ne mogu ovulirati, te zbog toga ne mogu ni zatrudnjeti.

Policistični jajnici jedan su od najčešćih uzroka neplodnosti. No to ne znači da su žene osuđene na neplodnost. I tvrdokorno stanje policističnih jajnika može se uspješno liječiti, napominje ginekološkinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Izvor: Zadovoljna.hr

Danas objavljeno

Kelj je povrće koje treba da postane dio svakodnevne ishrane

Vanja A

Koji su najčešći uzroci migrena i glavobolja

Vanja A

Stručnjaci odgovorili kad treba da uradite PCR, a kad antigenski test

Vanja A

Ostavite komentar