Pet stvari koje niste znali o Peugeotu E-Legend - Foto - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Pet stvari koje niste znali o Peugeotu E-Legend – Foto

Prošle godine na sajmu automobila u Parizu ogromnu pažnju privukao je Peugeotov električni koncept retro dizajna pod nazivom E-Legend.

I pola godine nakon premijere E-Legend i dalje predstavlja objekat divljenja, a ovih dana je izložen na italijanskom jezeru Komo na tradicionalnom skupu prestižnih automobila “Concorso d’Eleganza Villa d’Este”.

Iako je pored sebe imao automobile poput Bugattija La Voiture Noire koji košta 16 miliona evra, E-Legend nije bio u senci.

Konačno smo saznali i neke detalje o automobilu, a otkrio ih je direktor Peugeotovog dizajna Žil Vidal.

Vidal tvrdi da je potpuno električni E-Legend “8K automobil” u smislu dizajna, sa višim nivoom dizajna u odnosu na standardni.

Tu su nove linijame koje čine E-Legend drugačijim od ostalih kao što je 8K rezulucija viši nivo slike u odnosu na 4K, a Vidal dodaje da će taj stilski jezik prihvatiti i budući Peugeotovi modeli.

Druga stvar je da su branici “slobodni”. Tek kada pogledate izbliza primeti se da crni metalni odbojnici na E-Legendu deluju pomalo odvojeni od karoserije.

Takođe, bočne obloge imaju funkciju. Čine automobil vitkijim iz profila, a takođe služe i kao okviri za baterije instalirane ispod poda. Prednji deo praga je rebrast što omogućava hlađenje.

Čepovi na felnama sa lavljim logom kompanije uvek stoje uspravno tokom vožnje. Iako je to zaštitni znak Rollce-Roycea na modelima Phantom, Wraith i Dawn, predstavlja inovaciju za Peugeot.

Na kraju, 3D štop svetla sa koncepta bi trebalo da zažive u modelima koji imaju serijsku proizvodnju.

Oni potpuno pokrivaju zadnji deo automobila, što je preneto na novi 508, ali su kod Peugeota trodimenzionalni.

Vidal tvrdi da Peugeot planira da 3D štop svetla uključi u konvencionalne modele.

Na kraju je glavno pitanje da li će E-Legend ući u serijsku proizvodnju ili će samo ostati elegantni koncept zadužen za promociju Peugeota.

Direktor kompanije Žan-Filip Imperato je nedugo nakon premijere izjavio da će se to dogoditi ako bude bilo 500.000 zainteresovanih, ali Peugeot nije skupio ni 60.000 “glasova”.

Međutim, čak i ako se ta brojka od pola miliona dostigne, nema garancija da će Peugeot praviti E-Legend. Možda samo u ograničenoj seriji.

B92

Danas objavljeno

Lamborghinijevo tromjesečje je najbolje ikada

Vanja A

Sa električnim automobilima stiže još jedna velika nestašica?

Vanja A

Sve je manje limuzina: Gasi se jedna Insignia, druga će opstati još nekoliko godina

Vanja A

Ostavite komentar