31. Januara 2022.

Pet razloga zašto bismo biber trebali češće koristiti u kuhinji

Big Portal

Od davnina se biber upotrebljava za liječenje brojnih bolesti – od artritisa i upala pa do probavnih tegoba. I danas se biber preporučuje za jačanje imuniteta i detoksikaciju, a kada god možete koristite svježe mljeveni.

U malim zrnima krije se raskoš vitamina i minerala, poput vitaminima K i A te kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Osim toga biber je i izvor dijetalnih vlakana. Također, može povećati apsorpciju esencijalnih hranjivih tvari poput kalcija i selena, kao i nekih korisnih biljnih spojeva, poput onih koji se nalaze u zelenom čaju i kurkumi.

Snažan antioksidans

Slobodni radikali oštećuju stanice i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput ubrzanog starenja i bolesti srca. Tvari koje se mogu pronaći u biberu imaju antioksidativno djelovanje pa mogu onemogućiti ili usporiti štetu koju izazivaju slobodni radikali.

Zdravlje mozga

Biber pomaže i pri tome da nam mozak duže ostane u formi. Stogabiber može pomoći u smanjivanju rizika od Alzheimera ili Parkinsonove bolesti. Osim toga, zabiberite jelo i za bolje pamćenje.

Protuupalno djelovanje

Hronične upale povećavaju rizik od artritisa, bolesti srca, dijabetesa i raka. Brojne studije sugeriraju kako piperin iz bibera može pomoći protiv upala u organizmu

Niži šećer

Istraživanja pokazuju učinkovitost bibera i prilikom vraćanja metabolizma šećerau ravnotežu. Koriste li se moćna zrnca u jelu, šećer u krvi će sporije rasti.

Niži holesterol

Visok holesterol u krvi povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu. Svojim blagotvornim djelovanjem biber snižava novo lošeg holesterola, a osim toga smatra se da piperin poboljšava apsorpciju dodataka prehrani koji snižavaju holesterol, poput kurkume.

Izvor: Punkufer.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare