11. Decembra 2020.

Pet razloga da češće vodite ljubav

Big Portal

1. Seks popravlja raspoloženje

Poslije vođenja ljubavi neminovno ćete se osjećati bolje zahvaljujući hormonima koji se oslobađaju nakon orgazma, kao i mogim enzimima, a jedan od njih je endorfin.

Hormon oksitocin, koji se povećano luči tokom seksa, čini ljude ljubaznijim prema partnerima, smiruje i tjera na spavanje. Žene mogu da ga proizvedu četiri puta više nego muškarci. Oksitocin se zove i hormon “grljenja”, jer se oslobađa nakon 20 minuta grljenja.

Drugi značajni neurotransmiter je serotonin koji je glavni antidepresiv i najzaslužniji za smijeh, osjećaj sreće i opuštenost poslije seksa.

2. Seks je dobar je za vaše srce

Studija sprovedena na Univerzitetu u Belfastu je otkrila da upražnjavanje seksa tri puta sedmično drastično smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Naučnici kažu da nije tačna pretpostavka da muškarci imaju veću šansu od dobijanja srčanog udara tokom seksualnog odnosa u 40-im i 50-im godinama.

“Svi oni koji su zabrinuti treba da znaju da je seks samo još jedan forma vježbanja. U fitness terminima, to je jednako kao da hodate kilometar ili se penjete stepenicama gore i dolje. Bitno je da ste fizički u formi”, rekao je profesor Peter Weissberg.

3. Seks štiti od prehlade

Seksualni odnosi povećavaju vaš imunitet i samim tim štite vas od prehlade i gripe. Utvrđeno je da ukoliko parovi upražnjavaju seksualni odnos dva ili više puta sedmično, imaju veći nivo imunoglobulina, koji pomaže vašem imunom sistemu da se bori protiv virusa.

4. Seks produžava život

Studija o dugovječnosti i seksu je otkrila da oni koji imaju seks manje od jednom mjesečno, imaju duplo veći rizik da umru mlađi od onih koji su aktivni dva puta sedmično.

“Seksualna aktivnosti ima efekat zaštite po zdravlje muškarca. Ovo može da bude povezano sa glavnim seksualnim hormonom koji se zove dehidroepiandrosteron (DHEA). Ovaj važan hormon se stvara u nadbubrežnim žlijezdama i funkcioniše tako što povezuje estrogen, testosteron i progesteron. Nivo DHEA-a raste pred orgazam i ejakulaciju za čak tri puta više od uobičajenog nivoa, a neki tvrde kako redovan seks produžava život”, navodi dr Weissberg.

5. Seks povećava plodnost

Tvrdnja da uzdržavanje od ejakulacije povećava kvalitet i mobilnost sperme da bi se brže oplodila jajna ćelija je potpuni mit.

“Kad sperma dugo stoji u pasjemeniku (epididimis), dugoj savijenoj komori, koja se nalazi iza testisa, ona brzo umire. Češća seksualna aktivnost daje bolji kvalitet sperme, osim u slučaju kad muškarac ima niži nivo spematozoida. Da biste poboljšali plodnost, bolje je imati seks često nego suzdržavati se”, rekla je ginekolog Gillian Lockwood.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare