Pet neočekivanih dodataka koji će od običnog pirea načiniti fantastično jelo - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pet neočekivanih dodataka koji će od običnog pirea načiniti fantastično jelo

Pire od krompira je vaš najdraži prilog? Zašto onda ne probati nešto novo i ovaj klasik još malo poboljšati?

Doraditi ga možete sa pet neočekivanih dodataka, a priprema je jednostavna.

Nove verzije pirea tako su bogate i ukusne da mogu biti i glavno jelo, posluženo uz salatu!

Kuhani krompir (bolje bijeli nego crveni, kažu iskusne domaćice, ali neka je to vama na volji), mlijeko, maslac i malo soli – osnovni recept za pire krompir je stvarno jednostavan. No, ako volite ovaj klasik, možda će vam se svidjeti i njegove sasvim drukčije varijante.

Svaka je stvarno ukusna i specifična pa se dobro sljubljuje s različitim jelima. Usto, sve je brzo gotovo, posebno krompir ako koristite ovaj trik, a ni s dodacima nema previše posla.

1. Karamelizirani luk + slanina

Ovo je savršena kombinacija slatkastog i slanog. Luk narezati na kolutove, baciti u tavu i na na vrlo slaboj vatri karamelizovati na maslacu 25-30 minuta. Slaninu ili špek narezati na komadiće i prepržiti u tavici.

Umiješati oboje u pire. Ovo je tako ukusan i zasitan pire da može biti i glavni obrok. Poslužite ga, na primjer, uz zelenu salatu.

2. Kiselo vrhnje + luk + kvasac

Ovo je vrlo privlačan ne dvojac nego četverac: kremasti pire udružen s upečatljivim okusom luka, svježim kvascem i začinjenim kiselim vrhnjem. Dok se krompir kuha kao i inače, začinite luk s malo soli i prepržite. Kad krompir omekša, ocijedite vodu i zgnječite ga, dodajte malo mlijeka, šoljicu kiselog vrhnja, so, papar. Na kraju umiješajte luk u koji ste ubacili šaku svježeg nasjeckanog kvasca. I – gotovo!

3. Pesto umak + parmezan + grašak

Jednostavno i brzo, a vrlo efektno. Svi ljubitelji tjestenine i pesto umaka koji je ponos Genove i ligurijske obale bit će oduševljeni. Pesto se radi od maslinovog ulja, pistacija, bosiljka i parmezana, ali nema razloga da se mučite s izradom, ima za kupiti sasvim finih pesta u staklenkama (Barilla, na primjer). Gotov pire prelijte s pestom i posipite naribanim parmezanom, da bi sve bilo u stilu. Po želji možete umiješati i kuhani grašak.

4. Čili + sir

Ovo je dobra varijanta pire krompira za sve koji vole ljuto i začinjeno. Sir će ublažiti ljutinu čili papričica i učiniti pire ukusnim, začinjenim prilogom, ni previše “opakim”, a ni dosadnim. Priprema je jednostavna: dvije nasjeckane čili papričice (ili čili u prahu) i naribani sir umiješajte u još topli pire.

5. S jabukama

Čini vam se da voće i krompir ne idu zajedno? Pogrešno! Kiselkasta slatkoća jabuka savršeno će se sljubiti s kremastim i slanim zgnječenim krompirom. Pire prepremite kao i obično, jabuke ogulite, narežite na komadiće i na maslacu pržite dok ne dobiju zlazno-smeđu boju. Jabuke stavite na dno zdjele, prekrijte pireom i servirajte još toplo.

miss7.24sata.hr

Danas objavljeno

Ovaj kolač od limuna će dati svježinu tvom ljetu

Vanja A

Okusi ljeta na vašem tanjiru

Vanja A

Skandinavski metod spavanja može da utiče na bolji san

Vanja A

Ostavite komentar