Pet namirnica koje mogu da pomognu kod prevencije karcinoma prostate - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pet namirnica koje mogu da pomognu kod prevencije karcinoma prostate

Karcinom prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Iako je nemoguće izbeći razvoj te opake bolesti, zdrava ishrana može smanjiti rizik od njegovog nastanka.

Karcinom prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Iako je nemoguće izbeći razvoj te opake bolesti, zdrava ishrana može smanjiti rizik od njegovog nastanka.

Časopis Men’s Health je sastavio spisak od pet namirnica pomoću kojih možete da se borite protiv raka, da održavate svoje seksualno zdravlje i da se, istovremeno, dobro se hranite.

Kurkuma

Ovaj začin žute boje sadrži kurkumin, jedinjenje koji može da ima protivupalna svojstva. Nedavno istraživanje sprovedeno u Japanu potvrdilo je da kurkumin potiskuje širenje ćelija raka prostate. Kurkumom možete da začinite krompir ili tikvice, kao i da ga dodajete pirinču.

Lubenica

Na svakih dva miligrama likopena, koji su ljudi svakodnevno konzumirali, došlo je do smanjenja rizika od razvoja prostate za jedan odsto, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Ilinojs. Možda se ne čini mnogo, ali oko sto grama lubenice sadrži četiri do pet grama likopena.

Artičoke

U artičokama se nalazi ferulinska kiselina za koju se smatra da može da uspori rast ćelija raka prostate. Nedavna italijanska studija je utvrdila da ishrana bogata ferulinskom i kofeinskom kiselinom može da smanji rizik od razvoja raka prostate.

Sardela

Ova riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje mogu da poboljšaju zdravlje prostate, tvrdi doktor Dejvid A. Levi.

Šargarepa

Karotin je odgovoran za dobar vid, ali i zdravu prostatu. Kod muškaraca koji su, u okviru jednog vijetnamskog istraživanja, jeli više šargarepe, utvrđeno je da imaju 65 odsto manju verovatnoću od razvoja rak prostate.

Zašto? Karotin u šargarepi je bio dostupniji nego u drugim namirnicama, zbog čega je organizam sposobnije apsorbirao hranjive materije.

Danas objavljeno

Detoks napitak

Zeljka

Ljekari objasnili šta sve boja urina može da otkrije o vašem zdravlju

Vanja A

Kremasta veganska salata kao lagani proljetni obrok

Vanja A

Ostavite komentar