Pet najvećih grešaka koje radimo prilikom pranja odjeće - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pet najvećih grešaka koje radimo prilikom pranja odjeće

Uprkos jasnim uputama proizvođača o pranju pojedinih komada odjeće i uputstvima za korištenje deterdženta, zna se dogoditi da svježe oprana odjeća ima neugodan miris ili mrlje.

Razlozi zbog kojih se to događa vezani su za sitne propuste – donosimo pet najčešćih i načine kako ih popraviti i imati blistavu i mirisnu odjeću.

1. Pranje na preniskoj temperaturi

Mišljenja smo kako niža temperatura pranja čuva tkanine, što je tačno, ali ako pritom koristite pogrešan deterdžent, veš neće biti adekvatno opran. Koristite li prašak koji se pri niskim temperaturama ne otapa, možete uništiti odjeću zbog toga što se na nju prašak lijepi i stvara mrlje. Rješenje je deterdžent prilagođen pranju na nižim temperaturama.

2. Zatvaranje vrata mašine nakon pranja

Brojni imaju naviku zatvarati vrata mašine netom nakon vađenja opranog veša, što je potpuno pogrešno. Naime, od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plijesan, a topla voda ne može ubiti sve bakterije s donjeg rublja i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.

3. Previše deterdženta u pranju

Mjerica za deterdžent ispunjena do samoga vrha jedna je od najčešćih pogreški prilikom pranja veša. Naime, mišljenje kako veća količina deterdženta bolje pere rublje je u potpunosti kriva.

Prevelika količina praška tokom pranja miješa se s prljavštinom i podiže iznad razine vode. Tokom procesa ispiranja detedžent se ne može ukloniti, pri čemu rublje ostaje neisprano sa zadržanom prljavštinom. Idealna mjera deterdženta je trećina mjerice, dok se za jako prljav veš preporučuje pola mjerice.

4. Prevelika količina omekšivača

Dugotrajno korištenje omekšivača u perilici stvara ljepljivi sloj koji se tijekom pranja odvaja i lijepi na odjeću. Znak da pretjerujete s omekšivačem su bijele mrlje na vešu, ali i neugodan miris netom nakon pranja.

Provjerite u uputama za korištenje perilice koja je maksimalna težina veša i držite se toga. Ako prijeđete tu granicu, deterdžent se neće moći ravnomjerno raspodijeliti kroz veš te će tako neke mrlje ostati netaknute.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.P.)

Danas objavljeno

Dječak sa nevjerovatnom preciznošću savija svoje MAJICE: Isprobajte i vi ovaj način

Zeljka

“Konačno, evo prave nje”: Fotke Kim Kardašijan nakon što se tek probudila

Zeljka

Vangelis je stvarao nevjerovatnu filmsku muziku, ali najveće remek-djelo je ipak “666”

Zeljka

Ostavite komentar