15. Marta 2022.

Pet načina da ublažite gorušicu

Big Portal

Ako često osećate gorušicu, možda ste primetili da je određena hrana može izazvati ili pogoršati. Takva hrana je ona sa visokim udelom masnoće, citrusi, čokolada, začinjena hrana, beli luk, alkohol, kafa i gazirana pića, piše Index.hr.

Šta je gorušica?

Gorušica je najčešći simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), gastrointestinalnog poremećaja koji pogađa do 27,8 odsto odraslih osoba.

Osim izbegavanja hrane koja može da je prouzrokuje, postoje i drugi načini da je ublažite.

Održavajte zdravu telesnu težinu. Gubitak i održavanje zdrave telesne težine može da smanji simptome poput gorušice.

Isprobajte ishranu sa manje ugljenih hidrata. Istraživanja pokazuju da ishrana s nižim unosom ugljenih hidrata može da pomogne u smanjenju problema sa gorušicom.

Takođe se potrudite da izbegavate ležanje nakon jela. Zdravstveni radnici često preporučuju osobama sa GERB-om da jedu najmanje tri sata pre spavanja.

Isprobajte mediteransku ishranu. Ona je bogata vlaknastim namirnicama kao i zdravim mastima poput maslinovog ulja i ribe, i može da pomogne u upravljanju simptomima GERB-a.

Povećajte fizičku aktivnost. Istraživanja su pokazala da je vežbanje u trajanju od 30 minuta tri puta nedeljno povezano sa smanjenim rizikom od GERB-a.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare