8. Jula 2022.

Pet minerala koje trebate unositi svaki dan

Big Portal

Ako ne uspijevate prehranom unijeti dovoljno određenih minerala, možete ih pokušati nadoknaditi suplementima. Unošenje dovoljnih količina minerala povezano je s količinom energije koju imamo, a koja nam pomaže da funkcioniramo i budemo aktivni, te sa zdravim kostima i pravilnom funkcijom štitne žlijezde.

Ako svaki dan jedete različito svježe povrće, velika je vjerovatnoća da dobivate dovoljne količine minerala, no ljeti ga je potrebno jesti još više jer se minerali gube znojenjem. Zato je dobro znati kojih je to pet najvažnijih minerala koje trebate unositi svaki dan.

Željezo

Tijelu je potrebno željezo kako bi prenosilo kisik kroz organizam. Kada ne unosite dovoljno željeza, umorni ste i slabi, a taj osjećaj može vam prijeći u naviku ako ne povećate unos tog izuzetno važnog minerala. Željezo uvijek uzimajte uz vitamin C, koji pospješuje njegovu apsorpciju pa ako jedete namirnice koje sadrže oba nutrijenta, poput povrća sličnog brokuli, možete biti sigurni da radite jako dobru stvar.

Kalcij

Znamo da je kalcij neophodan za jake kosti, a naročito je važan za djecu. Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcija u djetinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje vjerojatnost osteoporoze kasnije u životu. Mliječni proizvodi sadrže ovaj važni mineral, kao i biljna hrana poput špinata i grahorica.

Magnezij

Mineral neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezija mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da magnezij pomaže i da bolje spavamo, a dovoljno sna omogućava nam da tokom dana imamo dovoljno energije. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je magnezij povezan sa smanjenim simptomima PMS-a. Pronaći ćete ga u sjemenkama bundeve, s kojima ćete dobiti i dozu cinka, koji također sprečava grčeve.

Cink

Ovaj mineral ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a i pomaže tijelu da proizvodi važan hormon štitne žlijezde T3.

Kalija

Pomaže u regulaciji krvnog pritiska i izuzetno je važan za zdravlje srca, a također igra važnu ulogu u radu živčanog sistema. Banane su izvrstan izvor kalija, ali nisu jedini: zeleno povrće, slatki krompir i losos sadrže i više kalija od banana.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.B.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare