Ako vam je ponestalo ideja, možete usvojiti neki od naših prijedloga za doručak. Imamo ih pet, za svaki radni dan po jedan.
Ako jedete zdravo, ne znači da jedete neukusno i da ste na dijeti. Biranjem zdravih masti, pravilnim kombinovanjem namirnica i ulaganjem malo vremena napravićete sebi hranljiv obrok, koji vam neće teško pasti na stomak.
Da li avokado, ovsene pahuljice i omlet od bjelanaca mogu da stanu na crtu krofnama i slaninici, procijenićete sami.
Ovo su naši predlozi.
Proteinska ovsena kaša
Često kupovna ovsena kaša, u kesici, ima bogatiji ukus od one koju sami smućkate. Da to ne bi bilo tako, pratite ovaj recept:
Ovsene pahuljice najprje usitnite u sjecku. Uzmite tri-četiri supene kašike pahuljica, dodajte kašiku pirinčanog ili sojinog mlijeka i kašiku kokosovog proteina.
U to dodajte i koštunjavo voće (npr. kašiku sitno sjeckanog ili mljevenog lješnika), dvije sitno sjeckane suve šljive (kako bi dale malo kiselosti), pola kašičice kakaoa i pola banane.
To prelijete sa ključalom vodom i ostavite pet minuta da odstoji.
Iako deluje kao da ima dosta posla, ako namirnice čuvate u teglama, sprema se brzo.
Omlet od bjelanaca
Bjelanca su prepuna proteina, ali mnogima nisu ukusna, pa im treba dati aromu.
Razbijte tri jaja, odvojite bjelanca i u njih dodajte kroket spanaća pa umutite kao za omlet. Posolite po želji.
Smjesu stavite u tiganj u kom ste prethodno prepekli malo isjeckane goveđe pršute.
Najukusnije je uz čeri paradajz, preko njega malo maslinovog ulja, bosiljka i celerove soli.
Služiti uz jogurt.
Namaz od avokada u slanoj i slatkoj varijanti
U sjecku izmiješajte avokado, malo celerove soli, limuna i bibera – ovakav namaz možete koristiti umjesto putera na tostiranom hljebu.
Ako imate u frižideru ribu od prethodnog dana, stavite parčiće te ribe na hljeb sa avokadom. Možete staviti i dimljenog lososa, pršutu, ili samo prepečene sjemenke (prepecite u tiganju, ili u rerni sjemenke suncokreta i susam, možete čuvati u teglici).
Ako više volite slatku varijantu, umjesto pršute stavite bananu.
“Salata” za doručak
Ideja koja može da posluži i za večeru i za doručak: obarite pileće bijelo meso i jednu veću cveklu i zatim ih usitnite u secku ili blenderu. Ako vam je ostalo piletine od prethodnog dana, još bolje.
Dodajte kuvani kukuruz i prepečene sjemenke. Začinite maslinovim uljem, limunom, celerovom solju i biberom. Možete ubaciti i sitno sjeckani kupus.
Jesti uz dvije-tri pirinčane galete.
Lanene pločice sa “komplikovanim” jogurtom
Najbrži doručak od ponuđenih: lanene pločice kupljene u zdravoj hrani sa humusom, koji takođe možete kupiti ili napraviti.
Uz to jogurt u koji prethodno veče ubacite samljeven celer i kašičicu lanenog sjemena, i po želji (ili ako želite da zamaskirate ukus celera), kašičicu prepečenih sjemenki.
Kako napraviti tahini: U blender stavite prepečeni susam (da dostigne zlatno-braon boju) i dodajte maslinovog ulja. Izmiksirajte i dodajte maslinovo ulje po potrebi.
Kako napraviti humus: Uveče potopite 300 grama leblebija, a sutradan ih kuvajte oko sat vremena. Nakon toga ih stavite u blender i dodajte čen bijelog luka, kašiku tahinija, so, oko jednog decilitra maslinovog ulja i biber. Tokom pripreme dodajte i vode koliko vam tekstura nalaže.
(RTS)