Pet godina od smrti legendarnog BATE ŽIVOJINOVIĆA - BIGportal.ba
Ex Yu

Pet godina od smrti legendarnog BATE ŽIVOJINOVIĆA

Danas se navršava punih pet godina otkako nas je napustio velikan našeg glumišta, Velimir Bata Živojinović

Rođen je u Jagodini 5. 6. 1933. godine, gde mu je otac u to vreme radio kao sudski izvršitelj. Svoj talenat za glumu je otkrio sa 15 godina, dok je radio kao scenski radnik i ponekad kao statista u Akademskom pozorištu u Beogradu.

Nakon završetka Srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao je da se upiše na na Pozorišnu akademiju u Beogradu i uspeo je iz trećeg pokušaja. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao više godina, a u tom periodu je imao po 300 angažmana godišnje.

– Ja sam počeo da radim ovaj posao kad televizija nije ni postojala- izjavio je u jednom od poslednjih intervjua.

Glumio je heroje, ali i zlikovce. Šezdesetih godina ulogama u filmovima Kozara i Bitka na Neretvi dodelile su mu titulu jedne od najvećih glumačkih zvezda na prostorima bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 70- ih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je “Valter brani Sarajevo”, koji je postigao veliki uspeh u Kini, a Živojinović je još uvek velika zvezda u Kini. Tokom osamdesetih Bata je od akcionog heroja, počeo da glumi i u komedijama, kao što su filmovi “Ćao, inspektore”, “Rad na određeno vreme”, “Razvod na određeno vreme” i mnogi drugi.

Bata Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala jugoslovenskog igranog filma u Puli za filmove Kozara (1962) i Tri (1965). Za film Tren je dobio nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 1979. Oktobarsku nagradu grada Beograda je primio 1972. za filmove Majstor i Margarita i Tragovi crne devojke. Dobio je Sedmojulsku nagradu SR Srbije 1981. godine, te više puta na festivalu u Nišu.

U avgustu 1993. je nagrađen Nagradom za životno delo „Slavica“ za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji. Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016.

Danas objavljeno

Preminuo Saša Zalepugin – legenda i uzor generacijama

Zeljka

Ovo niste imali priliku često da vidite: Zajednički snimak Tome i Silvane

Zeljka

Poslije samo deset dana: Operisana beba Bojana Leksingtona

Zeljka

Ostavite komentar