Pet evropskih gradova koje možete da posetite i sa skromnim budžetom - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Pet evropskih gradova koje možete da posetite i sa skromnim budžetom

Budimo realni, putovanja nisu besplatna – ali mogu biti povoljna. Sljedeće gradove možete da posjetite i s nešto skromnijim budžetom, koji ne mora da pređe 90 konvertibilnih maraka dnevno.

Prag, Češka

Iako je već dugo jako popularan, praške cene su i dalje izuzetno prihvatljive, pa u njega rado pristižu kako bogati, tako i oni ne previše bogati turisti. Gotički dvorci, barokne crkve i bajkoviti pogledi na sve strane i dalje privlače ljude. Lepo je prošetati Karlovim mostom, posetiti dvorac i katedralu, pa sesti negde uz Vltavu. Naravno, pivo je i dalje dostupno i sjajno, a za zaslađivanje, preporučamo da kupovinu “trdelnika” na jednom od mnogobrojnih štandova.

Foto: Profimedia

Krakov, Poljska

Smešten na jugu Poljske, tek malo severno od granice sa Slovačkom, Krakov je značajno istorijsko središte i drugi najveći poljski grad. Pa iako je najvažniji sam centar, svakako vredi posetiti dvorac Vavel, ali i jevrejsku četvrt. Bitno je reći kako odavde kreću i izleti za Aušvic, koji je od grada udaljen oko 60 – ak kilometara.

Foto: Profimedia

Istanbul, Turska

Ako ste ljubitelj mačaka, svakako na svoju listu dodajte i Istanbul. Grad je prepun mačaka, a prema njima se svi ljubazno ophode, bilo da ste u evropskom, ili azijskom delu. U najmnogoljudnijem turskom gradu svakako morate da prošetate Velikim bazarom, kao i da obiđete Aju Sofiju i Plavu džamiju. Za hranu takođe ne morate da brinete, jer su na svakom koraku raznorazni štandovi, tako da samo morate da izaberete neki od turskih specijaliteta.

Foto: Profimedia

Lisabon, Portugal

Poslednjih godina, nacionalna portugalska aviokompanija TAP uspostavila je direktne letove iz Lisabona sa Amerikom. Iako je veći dolazak stranih turista podigao cene, glavni grad Portugala i dalje se može obići bez da bankrotirate. Isplati se otići u razgledanje tvrđave Belem i otići na besplatnu vođenu turu po slavnoj četvrti Alfama. Naravno, ni Sintra nije daleko vozom, a ovaj grad se itekako isplati videti.

Foto: Profimedia

Budimpešta, Mađarska

Baš kao i Istanbul, i ovaj grad možemo podeliti na dva dela – Budim i Peštu. Grad obiluje muzejima (koga zanima istorija, preporučujemo sjajni Muzej terora), istorijskim lokacijama, ali i dobrim noćnim životom. Besplatne vođene ture su široko dostupne, a obavezna je šetnja Lančanim mostom, poseta Ribarskoj tvrđavi, kao i razgledavanje (barem spolja) čudesne zgrade parlamenta. Tu su i popularne terme u samom centru grada.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Najveći kruzer na svijetu iz brodogradilišta ide u staro željezo

Vanja A

Zašto Megan Merkl nosi cipele dva broja veće i koliko to ugrožava njeno zdravlje?

Vanja A

Sara Džesika Parker oštro odgovorila na osude koje dobija zbog sijede kose

Vanja A

Ostavite komentar