Pet Euro NCAP zvjezdica za Porsche Taycan i Teslin Model X - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Pet Euro NCAP zvjezdica za Porsche Taycan i Teslin Model X

Novi Porsche Taycan i Teslin Model X sa sedam sjedišta ostvarili su odlične rezultate na sigurnosnim testovima u kategorijama za putnike i pješake.

Taycan je dobio pet zvjezdica na najnovijim Euro NCAP crash testovima, a bolji rezultat je ostvario samo Teslin Model X u svojoj kategoriji.

Taycan je testiran u svojoj osnovnoj 4S verziji opremljen Performance baterijom, a njegov rezultat je bolji od 80 posto kada je riječ o bezbjednosti djece i odraslih. U Euro NCAP izvještaju se navodi da nudi sličan nivo zaštite putnicima različite visine i smještenim na različite pozicije u automobilu.

Teslin Model X je slijedio korake novijeg Modela 3 te je dobio pet zvjezdica. Euro NCAP je pohvalio autonomni sistem kočenja u hitnim situacijama koji posjeduje ovaj električni SUV te je naveo da su sudari izbjegnuti ili ublaženi u većini slučajeva.

U pretposljednjem krugu testiranja u ovoj godini pet zvijezdica za bezbjednost dobili su Ford Kuga, Renault Captur, Audi Q7, Subaru Forester, Ford Mondeo i nova Škoda Octavia testirana u karavanskom modelu.

Četiri zvjezdice su dobili “rođaci” Volkswagen Sharan i Seat Alhambra, a Sharan se loše pokazao pri bočnom udaru. Stražnja lijeva vrata su se odvojila prilikom udara, što predstavlja rizik od ispadanja putnika iz vozila.

Ipak, iako se ova dva MPV modela u trenutnoj formi prodaju od 2010. godine, Volkswagen Grupa je uradila dobar posao održavajući ih na visokom nivou bezbjednosti, navodi Euro NCAP.

S tri zvjezdice je ocijenjen obnovljeni Jeep Renegade te je postao jedini automobil u 2019. godini koji je dobio manje od četiri zvjezdice. Mali SUV je dobio niske ocjene svojih mogućnosti da zaštiti ranjive korisnike ceste. Renegade za razliku od ostalih testiranih modela nema autonomni sistem kočenja u hitnim situacijama.

Podaci sljedećeg kruga testiranja bit će objavljeni 18, decembra.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

CFMOTO napada sport touring kategoriju

Vanja A

Porsche na “testu sjevernog jelena”

Vanja A

Grand Soleil 40 u Performance i Race izvedbama!

Vanja A

Ostavite komentar