"Pet dana je malo, ali bez nečega se i može" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Pet dana je malo, ali bez nečega se i može”

Imunolog Srđa Janković gostujući na TV Prva rekao da je sada najvažnije da se mere sprovedu, jer je situacija preteća.

“Mere su oročene na pet dana da bi mogli da pratimo situaciju, videćemo u kom režimu ćemo nastaviti sa merama, naravno da nije dovoljno pet dana”, rekao je Janković.

On je stavio naglasak na napore kolega i koleginica, i rekao da su i oni su žrtve kovida.

“Mere su tamo gde su najveće potrebe, bez nečega se može pet dana, bez nečega se ne može. Jednačina po kojoj donosimo optimalan režim mera nije jednostavna, ali je suština ista, maske, distanca i izbigavanje okupljanja”, rekao je Janković.

Što se tiče vakcina i antitela Janković je rekao da su antitela najbolja zaštita, ali da ne znači da dva puta više antitela štite dva puta više.

Rekao je da sve osobe koje su se zarazile nakon vakcine, najverovatnije su se zarazile pre vakcinacije.

“Apelujem na sve da se prijave za vakcinaciju, kada govorim o tome, moramo da znamo da dve doze vakcine nakon što prođe taj period od tri nedelje, štite 97 posto, prema našim podacima koje imamo”, rekao je Janković na TV Prva.

“Ja kao imunolog voleo bih ba svi shvatimo zašto je vakcinacija važna, i da to primenimo, da bi štitili sebe, ali i druge, a kako ćemo to regulisati, u smislu prava prisustva na određenim mestima, na prelasku granice ili učestvovanja u nekim događajimagde vakcinisana osoba sigurno nosi manji rizik od drugih, to još uvek zahteva širu društvenu debatu”, dodao je Janković.

Na pitanje o Astrazeneca vakcini, i njenom povlačenju, Janković je rekao da je ona povučena iz tzv. principa predostrožnosti i da nema dokaza o neželjenim događajima.

“To što Srbija nastavlja da se vakciniše Astrazenecom, to je dobra odluka”, rekao je Srđa Janković.

Danas objavljeno

Usporen saobraćaj kroz Prijedor; U Kozarskoj Dubici voda prodrla u podrume

M.

“Omikron ne izaziva tešku sliku bolesti”

M.

Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose

M.

Ostavite komentar