Pešić otvoreno o reprezentaciji i KSS: "Nadam se da će da nas pozovu da sjednemo, da vidimo..." - BIGportal.ba
Košarka Sport

Pešić otvoreno o reprezentaciji i KSS: “Nadam se da će da nas pozovu da sjednemo, da vidimo…”

Nekadašnji selektor Jugoslavije Svetislav Pešić je govorio o nedavno završenom Svetskom kupu, ali i o budućnosti srpske košarke.

“Naravno da smo očekivali malo više. Ja kažem i da se u ona vremena nismo uvek vraćali sa medaljama, nekada smo bili peti, nekada sedmi. Šteta je zbog ogromnog potencijala jedne generacije za koju se nadam da nije završila svoju priču u reprezentaciji”, naveo je Pešić.

Istakao je i da je sada vreme za jednu “dobru analizu”.

“To treba da urade ovi koji su bili sa igračima, koji su vodili ovaj ciklus i da se ne napravi druga šteta. Napravljena je šteta što se nije kvalifikovalo na Olimpijske igre i sada treba da se spreči da se napravi druga. Jedan trener je otišao, treba da se nađe drugi stručni štab, da se ima vremena, da se ne napravi druga šteta. Mislim da u KSS treba da sednu ljudi, nadam se da će da pozovu i nas bivše trenere da sednemo zajedno, da vidimo gde smo, šta smo, šta treba da se uradi i da se polako donose odluke“, istakao je Pešić.

On je naveo da je uvek za to da Srbija kao zemlja košarke treba da se ponaša profesionalno.

“Mi u KSS nemamo nijednog profesionalnog trenera. To je apsolutni nonsens. Ne možemo da živimo od takmičenja do takmičenja. U sportu postoje zakonitosti, a to znači kontinuitet, koji se postiže samo preko kontinuiranog stručnog rada, a to mogu da urade samo profesionalci koji su 365 dana posvećeni reprezentaciji. Španija ima trenera koji je pomoćni u Torontu i onda samo dođe na takmičenje? Hvala Bogu, neka oni to i dalje rade, ali mi imamo sasvim drugu situaciju”, naveo je Pešić.

On je rekao da je neophodno da KSS ima makar četiri profesionalna trenera koji će voditi sve selekcije.

“Bez toga nema… Da li treba sada uraditi? Prvo treba da se kvalifikujemo na OI, a posle toga mora da se dobro misli kako i šta u sledećem olimpijskom ciklusu. Mora da postoji kontinuitet, mora da postoje profesionalni treneri i bez toga uspeha neće biti. Ja to znam, sto posto
“, istakao je Pešić.

Na pitanje da li bi mentorisao mlade srpske trenere, rekao je da svake godine kod njega dolaze treneri iz Argentine, Belgije, Nemačke, Grčke, ali i da se iz KSS niko nije javio.

“Svako može da dođe kod mene da prisustvuje, samo mora da sedne malo više gore na tribine, da piše, da gleda, da me snima. Iz KSS se niko nije javio jer nema trenera. Kako da razvijaš trenera kad nemaš trenera?”,
 upitao je Pešić.

Danas objavljeno

Poznato koliko pauzira Pičini

V.R.

Nganu odbranio titulu

V.R.

Kecmanović: Žao mi je Novaka, ali pružila mi se prilika

V.R.

Ostavite komentar