Peru dobio prvu predsjednicu države, Boularte položila zakletvu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Peru dobio prvu predsjednicu države, Boularte položila zakletvu

Dina Boularte (60) položila je zakletvu i postala prva predsednica Perua, nakon što je njen prethodnik Pedro Kastiljo opozvan sa vlasti i uhapšen jer je pokušao protivzakonito da raspusti parlament, preneo je Rojters.

„Sada zahtevam političko primirje u zemlji kako bi se formirala vlada nacionalnog jedinstva. Molim za vreme, koje je neophodno da se spasi država od korupcije i bezakonja“, rekla je Boularte, koja je do juče bila potpredsednica Perua.

Advokat po zvanju, Boularte je donedavno bila relativno nepoznata većini Peruanaca.

Pre četiri godine osvojila je manje od četiri odsto glasova na opštinskim izborima u Limi.

Uspela je da uđe u parlament 2021. godine, ali je nešto kasnije postala poznata uz Kastilja.

Nekoliko časova pre nego što je Boularte položila zakletvu, Kastiljo je izazvao ustavnu krizu pokušavši dekretom da raspusti zakonodavnu vlast, da bi zatim Kongres Perua izglasao njegov opoziv.

Ignorišuc´i Kastiljov pokušaj da raspusti Kongres, poslanici su juče nastavili ranije planirani proces opoziva koji je okončan sa 101 glasom za smenu, šest protiv i 10 uzdržanih.

Kastiljo je ranije najavio da c´e privremeno suspendovati
Kongres, ustoličiti vanrednu vladu i raspisati parlamentarne izbore, ali i policija i oružane snage Perua su ga upozorili da je „put kojim je krenuo da raspusti Kongres neustavan“.

Državno tužilaštvo Perua je u oktobru podiglo optužnicu protiv Kastilja zbog navodnog vođenja „zločinačke organizacije“ koja ostvaruje profit od državnih ugovora i ometa istragu, ali Kastiljo je te optužbe nazvao „klevetom grupe koja pokušava da prigrabi vlast koju je izabrao narod“.

Od kako je započeo svoj mandat 2021. godine, Kastiljo je uspeo politički da preživi dva pokušaja opoziva.

Međutim, nakon najave da c´e raspustiti Kongres, politički saveznici su ga napustili, a njegovi ministri podneli ostavke.

Ministarstvo informisanja objavilo je, nakon hapšenja, da je Kastiljo u pritvoru i da je optužen za „pobunu“ i „zaveru“ zbog kršenja ustanvnog reda.

Kamere su prikazale Kastilja kako napušta policijsku stanicu, nakon čega je rečeno da će biti prebačen u državni zatvor.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Snažan zemljotres u Hondurasu

Vanja A

Bocan-Hačenko: Zapad zabranio Ukrajini da postigne mirovni sporazum, cilj im je da rat traje duže

Vanja A

Rodžer Voters na SB UN: Rusija nije počela Specijalnu vojnu operaciju bez razloga

Vanja A

Ostavite komentar