11. Februara 2020.

Perduv u sudnici zbog poziva “Pravda za Davida”

Big Portal

Članovi grupe “Pravda za Davida” ponovo na suđenju u Osnovnom sudu. Ovoga puta, Ozren Perduv je na usmeni pretres pozvan zbog navodnog kršenja Zakona o javnom redu i miru počinjenog 22. maja prošle godine.

Perduv podsjeća da su tih dana organizovane maturske proslave, te da su u blizini hrama bili policijski službenici koji, kako kaže, tada nisu nikoga upozoravali na narušavanje javnog reda i mira, niti su koga legitimisali.

“Sudija je pokušavala sve vrijeme da ovu priču, ovaj postupak, izopšti iz priče „Pravda za Davida“ i nekoliko puta je govorila da nju „Pravda za Davida“ u ovom postupku ne interesuje, već samo ono što se dešavalo 22. maja na platou ispred hrama Hrista Spasitelja, ali to je bilo jako teško”, kazao je Perduv, navodeći da je zbog toga suđenje trajalo šest časova.

“Vrlo teško je to izdvojiti iz konteksta priče „Pravde za Davida“, zbog svega što se dešava, jer ono što se desilo 22. maja od strane njih prema nama, je zapravo potvrda onog što se zapravo dešava evo gotovo dvije godine”-navodi Perduv.

Dodaje da su saslušana četiri policijska službenika u svojstvu svjedoka, te jedan član grupe”Pravda za Davida” u svojstvu odbrane.

“Na pitanje predstavnika ovlaštenog organa prema policiji : “ Šta se to dešavalo 22. maja?“ , oni kažu kako su iz medija čuli šta se dešava pred hramom. Bilo je neprimjerenih stvari od strane policijskih službenika koji su saslušani kao svjedoci, zato što su se ponašali upravo onako kako se ponašaju kada nisu pred sudom, dakle jedno potpuno neprimjereno ponašanje, vrijeđanje branioca, a u nekim momentima i vrijeđanje sudskog vijeća”, naveo je Ozren Perduv.

Osim njega, na usmene pretrese pozvani su i ostali članovi ove grupe.

Perduv ističe da će ovakvih prekršajnih postupaka biti stotinu, te da će se održati tokom februara i marta.

Podsjećamo, u maju prošle godine članovi grupe “Pravda za Davida” svakodnevno su se okupljali u porti hrama Hrista Spasitelja, kako bi plalili svijeće za ubijenog Davida Dragičevića, nakon što im je zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare