11. Decembra 2022.

Pepeo pokojnog kineskog lidera rasut u more na ušću rijeke Jangce

Big Portal

Kako navodi agencija u izveštaju, specijalni avion u kome se nazila urna sa pepelom, kružio je i polako leteo iznad glavnog grada Pekinga, opraštajući se od mesta gde se Đijang posvetio cilju Komunističke partije i zemlje, preneo je Rojters.

Po dolasku u Šangaj, urna sa pepelom je pogrebnim kolima odnesena u vojnu luku Vusong, kada su je rođaci bivšeg kineskog lidera ispratili na Jangdžou, ratni brod kineske narodnooslobodilačke vojske koji je dobio ime po Đijangovom rodnom gradu Jangdžou, navodi Sinhua.

Na ušću reke Jangce, Đijangova udovica Vang Đeping i drugi rođaci, kao i visoki član Komunističke partije, polako su rasuli Đijangov pepeo i šarene latice cveća u reku i more.

“Drug Đijang Cemin je svoj život bezrezervno posvetio domovini i narodu“, navodi Sinhua.

U Pekingu je prošle nedelje kremirano telo bivšeg kineskog lidera, a partijski i državni rukovodioci, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga i premijera Li Kećijanga, poklonili su se u bolnici tri puta pred telom Đijanga, pre nego što su ga ispratili do revolucionarnog narodnog groblja Babaošan.

Bivši kineski predsednik i predsednik Komunističke partije Kine Đijang Cemin preminuo je 30. novembra u 96. godini.

Bio je jedna od glavnih ličnosti kineske istorije poslednjih decenija, a vodio je državu u godinama kada se Kina otvorila prema svetu u ogromnim razmerama i doživela ekonomski rast.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare