Peović: Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Peović: Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Poslanik Radničke fonte Katarina Peović izjavila je danas na sjednici Hrvatskog sabora da se postavlja pitanje da li je prikladno da budući Univerzitet odbrane i nacionalne bezbjednosti nosi ime prvog hrvatskog prdsjednika Franje Tuđmana, budući da je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Tokom saborske rasprave o Prijedlogu zakona o osvivanju ovog univerziteta, izlaganje Peovićeve izazvalo je buru reakcija i osuda poslanika, a hrvatski ministar odbrane Mario Banožić joj je poručio da je “ime Univerziteta vrhunski odabrano, jer riječ o prvom hrvatskom predsjedniku”.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da je Tuđman “jedan od najvećih hrvatskih sinova” i da HDZ “neće dozvoliti klevete ideoloških nasljednika Saveza komunista Јugoslavije”.

  • Nećemo dozvoliti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žaljenje što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske – rekao je Bačić.

Poslanik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je da je Tito “dokazani zločinac”, a da je “crvena petokraka zločinačka koja je napadala Vukovar”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Јandroković rekao je da je izjava Peovićeve neprihvatljiva i netačna i da se sa njom ne slaže, ali da su riječi koje je izgovorila njeni politički stavovi sa kojima izlazi pred birače.

  • Nismo ovdje da branimo drugima da govore šta žele, o tome će odlučivati građani – poručio je Јandroković poslanicima, koji su ga kritikovali da joj je dao opomenu “preko volje”.

Danas objavljeno

Korona u Njemačkoj odnijela više od 10.000 života

V.R.

Prijeti li Hrvatskoj potpuno zatvaranje od ponedeljka?

V.R.

Kanibalizam među putnicima u kontejneru?

V.R.

Ostavite komentar