Pentagon upozorio neprijatelje: Sledeći rat? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pentagon upozorio neprijatelje: Sledeći rat?

SAD moraju da se pripreme za potencijalni budući konflikt koji će biti različit u odnosu na “stare ratove”, rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Ostin je pozvao da se radi na razvoju tehnologije i boljem globalnom vojnom povezivanju kako bi se “brže odlučivalo i brže delovalo”.

“Naša borba u sledećem velikom ratu biće mnogo drugačija od prethodnih”, rekao je Ostin u Pacifičkoj komandi SAD na Havajima.

Nije, međutim, konkretno govorio o rivalima poput Kine ili Rusije, niti je nagovestio o kojem bi sukobu moglo biti reči.

“Ne možemo da predvidimo šta će biti u budućnosti. Zato moramo da napravimo pravu kombinaciju tehnologije, operativnosti i sposobnosti i da se povežemo tako da svaki naš neprijatelj dobro razmisli pre nego što uradi nešto”.

Američki odgovor može biti indirektan, kaže Ostin i opisuje scenario po kojem bi se sajber ratovanjem moglo odgovoriti na pomorski incident udaljen hiljdama kilometara.

Obraćanje šefa Pentagona se poklopilo sa početkom povlačenja američke vojske iz Avganistana, po odluci predsednika Džoa Bajdena.

Kritičari kažu da povlačenje SAD iz Avganistana neće okončati interni sukob, niti umanjiti pretnju od terorizma.

Danas objavljeno

Pobjegao zatvorenik iz Zenice, u toku velika potraga

M.

Vučić u Briselu: Niko ne može da ponižava Srbiju!

M.

Bajden nazvao Putina “autokratom”; Stigao odgovor šefa Kremlja

M.

Ostavite komentar