Pentagon priznao i "niko ne treba da sumnja u to" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pentagon priznao i “niko ne treba da sumnja u to”

Vojna prednost Sjedinjenih Američkih Država u svetu je potkopana, dok Rusija i Kina jačaju svoje kapacitete u ovoj oblasti.

Ovo je na saslušanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa izjavio predsedavajući Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili, prenosi Sputnjik.

Kako je naveo predstavnik Pentagona, u ovom trenutku američka vojska je i dalje spremna da pruži vojno obuzdavanje i zaštiti zemlju od napada, podrži saveznike i vodi rat sa svakim potencijalnim protivnikom.

“Međutim, naša konkurentska prednost je potkopana i niko ne treba da sumnja u to. Kina i Rusija jačaju svoje vojne potencijale kako bi nadmašile SAD i njihove saveznike i obezbedile svoj uticaj u celom svetu”, priznao je Mili.

Ranije je američki ministar odbrane Mark Esper u pisanoj izjavi Predstavničkom domu izjavio da je Vašington zabrinut težnjom Rusije za dominacijom. Prema njegovim rečima, nedavna demonstracija hipersoničnog oružja “potvrđuje strahove od rastućeg vojnog potencijala (Moskve)”.

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov je na svečanom prijemu povodom Dana branioca Otadžbine ranije izjavio da Rusija ne želi trku u naoružanju niti vojnu dominaciju, ali njene oružane snage predstavljaju važan faktor za međunarodnu bezbednost.

Izvor: Sputnjik

Danas objavljeno

Putin potpisao

M.

Kako ćemo saznati što se dogodilo sa Sjevernim tokom?

M.

Jasna odluka: “Nećemo slati oružje Ukrajini”

M.

Ostavite komentar