Pentagon otkazao JEDI ugovor vrijedan 10 milijardi dolara zbog kojeg su u klinču Amazon i Microsoft - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Pentagon otkazao JEDI ugovor vrijedan 10 milijardi dolara zbog kojeg su u klinču Amazon i Microsoft

Microsoft je dobio ugovor o računarstvu u oblaku u 2019. godini, međutim s obzirom da je Amazon umešao svoje prste, sada se navodi da sporni ugovor više ne ispunjava svoje potrebe zbog “novih zahteva, povećanog potrebe za cloud-om i napretka u industriji”.

Microsoft je dobio ugovor o zajedničkoj odbrambenoj infrastrukturi preduzeća (JEDI) u oktobru 2019. Očekivalo se da će ugovor o računarstvu u oblaku vredeti do 10 milijardi dolara tokom 10 godina. Amazon je tvrdio da se bivši predsednik Donald Tramp mešao u proces donošenja odluka Ministarstva odbrane, što je rezultiralo da je ugovor dodeljen Microsoft-u. Amazon je podneo tužbu protiv Ministarstva odbrane u novembru 2019. godine i kasnije pokušao da zaustavi Microsoft-ov rad na ugovoru.

U objavi na blogu od utorka, Microsoft je rekao da razume Pentagon-ovo obrazloženje i da jedan ugovor ne definiše njegov odnos sa Ministarstvom odbrane.

“Ministarstvo se suočio sa teškim izborom: nastavite sa onim što bi mogla biti dugogodišnja parnica ili pronađite drugi put napred”, napisao je Toni Townes-Whitley, predsednik američke industrije u Microsoftu, u svojoj objavi. Microsoft je takođe primetio u blogu da je generalni inspektor Ministarstva odbrane prošle godine utvrdio da nije bilo dokaza o mešanju u postupak nabavke.

Danas objavljeno

Nova opcija na WA – sa Androida na iOS

Vanja A

Datum i vrijeme izlaska Samsung Galaxy S22 serije i dostupnost objavljeni na zvaničnom sajtu

Vanja A

NVIDIA tiho podigla cijene čitave porodice grafičkih kartica GeForce RTX 30 Founders Edition u Europi, povećanje do 6,4%

Vanja A

Ostavite komentar