Pentagon optužen za trovanje 110.000 svojih vojnika - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pentagon optužen za trovanje 110.000 svojih vojnika

Prema statističkim podacima, oko 110.000 američkih vojnika koji su služili u Iraku i Avganistanu oboljelo je od raka

Prema statističkim podacima, oko 110.000 američkih vojnika koji su služili u Iraku i Avganistanu oboljelo je od raka, a jedan od razloga je teško trovanje nepoznatim supstancama, piše televizija “Zvijezda“.

Među oboljelima je i mlađi vodnik američke Ratne mornarice Mark Ho, koji je služio u Iraku 2003. godine.

  • Kada su mi dijagnostikovali rak, pomislio sam: Do đavola. Dali su mi svega pet godina. Ništa ne možeš uraditi za to vrijeme. Zbog čega se to dogodilo? Obolio sam od raka zbog služenja u vojsci – počinje svoju priču Mark.

Beskonačne medicinske pretrage i šake tableta – u američkoj vojsci na hiljade vojnika boluje od raka. Ako je vjerovati statistici koju su napravili novinari o oboljelima od raka u posljednjih 20 godina, rak ubija veterane ratnih operacija mnogo češće nego neprijateljski meci.

I Brajan Alvarado je služio u Iraku. Nije učestvovao u borbenim operacijama, ali se kući vratio kao invalid. Ljekari su mu dijagnostikovali zloćudni tumor. Danas je bivši vojnik primoran da govori kroz cijev.

  • Spaljivali smo smeće, plastiku i opasne otpade. Nismo imali nikakvu zaštitu, dali su nam samo gas maske, ali to je bilo apsolutno nedovoljno kako bismo se zaštitili od zračenja. Dok smo to spaljivali, istovremeno smo sve i udisali -prisjeća se taj američki vojnik.

Sve što se treba uništiti baca se u ogromne jame pod otvorenim nebom – plastika, oružje, hemijska sredstva, ljudski ostaci, reaktivno gorivo. Rupe sa desetinama tona otpada postale su “tradicija“ u praksi američkih vojnika na Bliskom istoku, piše “Zvijezda“.

  • Zašto biste to negdje odnijeli i reciklirali, ako se to može učiniti za manje novca na teritoriji Iraka, gdje vas niko ne kontroliše – objašnjava vojni stručnjak Boris Rožin.

Mnogo godina kasnije među američkim veteranima iz Avganistana i Iraka zavlada je epidemija. Prema podacima Ministarstva zdravlja, bolesti su prouzrokovane toksičnim i radioaktivnim supstancama.

Od raka je oboljelo više od 110.000 vojnika, a mnogi od njih su umrli.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar