Pentagon objasnio šta će mu nuklearno oružje male snage - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pentagon objasnio šta će mu nuklearno oružje male snage

​Nuklearno oružje male snage SAD je potrebno za obuzdavanje Rusije i Vašington ne planira da smanjuje prag njegovog korišćenja, izjavio je pomoćnik zamjenika šefa Pentagona Dejvid Trahtenberg.

“Razlog zbog kojeg smo odlučili da idemo putem nuklearnog oružja male snage je taj što gledamo šta rade, između ostalog, Rusi, a što izaziva veliku zabrinutost”, izjavio je vojni zvaničnik u Kongresu.

Prema njegovim riječima, zabrinutost SAD izaziva takozvana ruska doktrina „eskalacija za deeskalaciju“, koja predviđa ograničavanje primjene nuklearnog oružja u uslovima vojnog konflikta uz korišćenje konvencionalnog naoružanja.

U ovom trenutku politički i ekspertski krugovi SAD su čvrsto uvjereni da se Moskva pridržava upravo te doktrine. Uz to, zvanična vojna doktrina Rusije podrazumijeva upotrebu nuklearnog oružja u slučaju da protiv nje ili njenih saveznika bude upotrebljeno oružje za masovno uništenje, ili kada agresija uz korišćenje običnog oružja protiv Rusije preti samom postojanju zemlje.

“Pokušavamo da isključimo svaku pogrešnu procjenu svih protivnika koji bi pomisli da ima neku prednost koju može da iskoristi i napravi naredni korak koji ne želimo da napravi“, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane SAD.

Trahtenberg je dodao da SAD ne žele da dovode „eskalaciju do najvišeg nivoa“.

„Mi to radimo, ne kako bismo smanjili prag upotrebe nuklearnog oružja, već da povećamo prag razuma protivnika ili potencijalnog protivnika“, zaključio je predstavnik Pentagona.

(Sputnik)

Danas objavljeno

Buktinja u centru Sarajeva: Gorjelo smeće u podrumu zgrade

M.

KPS od jutros preuzeo kontrolu na Јarinju i Brnjaku

M.

Imunizacija u Srbiji u punom jeku: Stiglo još 250.000 doza “Sputnjika”

M.

Ostavite komentar