Pentagon jača odbranu Saudijske Arabije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pentagon jača odbranu Saudijske Arabije

Sjedinjene Američke Države pojačava protivvazdušnu odbranu u Saudijskoj Arabiji, a to čini na molbu ove države, prenosi Sputnjik.

Amerika dodatno raspoređuje bateriju protivvazdušnog raketnog kompleksa “Patriot”, četiri radara “Sentinel” i oko 200 vojnika , saopštio je zvanični predstavnik Pentagona Džonatan Hofman.

“Cilj tog raspoređivanja je da se poveća protivvazdušna i protivraketna odbrana Kraljevine i njena kritički važna vojna i građanska infratruktura. To raspoređivanje povećava već značajno prisustvo američkih snaga u regionu”, navodi se u saopštenju Hofmana.

Ističe da je ministar odbrane SAD Majk Esper odobrio raspoređivanje dodatnih snaga.

“Iako odluka o raspoređivanju tih dodatnih snaga još nije doneta, one će podržavati povećanu gotovost. Te snage čine dve baterije protivvazdušnih raketnih kompelksa ’Patriot‘ i jedan (protivraketni) sistem ’THAAD‘“, navodi se u saopštenju, piše Sputnjik.

Ranije je državni ministar za spoljne poslove Saudijske Arabije Adel al Džubeir rekao da ta zemlja želi da mobiliše međunarodnu podršku i da razmatra sve opcije – diplomatske, ekonomske i vojne, i nakon toga će doneti odluku.

B92

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar