Pentagon: Isporuka S-400 Turskoj – katastrofa za NATO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pentagon: Isporuka S-400 Turskoj – katastrofa za NATO

Isporuka ruskih sistema S-400 Turskoj imaće katastrofalne posledice za osiguranje odbrane NATO-a, izjavila je pomoćnica šefa Pentagona.

“Ostvarivanje ovih isporuka imaće katastrofalne posledice ne samo za program F-35… To će potencijalno poremetiti kompatibilnost Turske sa NATO-om, to je ključni aspekt za odbranu saveza”, rekla je Ketrin Vilbarger, govoreći na Atlantskom savetu u Vašingtonu.

“S-400 je ruski sistem razrađen da bi obarao avione tipa F-35. Ne može se zamisliti da Rusija ne iskoristi priliku za prikupljanje obaveštajnih informacija”, dodala je Vilbargerova, a preneo Sputnjik.

“Rastuća saradnja Rusije sa Turskom u Siriji, čak i bez obzira na to što odnosi često ostaju napeti, trebalo bi takođe da zabrinjava i Evropu, a posebno NATO”, navela je.

Prema njenim rečima, sa ovog stanovišta snabdevanje Turske sistemima S-400 predstavlja “ogroman izazov” za SAD.

Zvanični Vašington aktivno pokušava da spreči Ankaru da kupi ruske sisteme S-400.

U utorak je televizija CNBC, pozivajući se na izvore u Stejt departmentu, saopštila da je zvaničnoj Ankari dato malo više od dve nedelje da donese konačnu odluku o kupovini američkih F-35 i ruskih S-400.

Vašington zahteva od Ankare da odustane od sporazuma do kraja prve nedelje juna, preteći Turskoj negativnim posledicama.

Danas objavljeno

EU: Omogućiće se pristup vakcinama i zapadnom Balkanu

D V

Unicef obezbijedio BiH opremu za vakcine protiv korone

D V

CIK BiH: Potvrđeni rezultati lokalnih izbora u Mostaru

D V

Ostavite komentar