Peng Šuaj, Kina i tenis: Zvezda tvrdi da je bezbjedna - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Peng Šuaj, Kina i tenis: Zvezda tvrdi da je bezbjedna

Šuaj je nestala iz javnosti nakon što je optužila bivšeg vicepremijera Kine za seksualno zlostavljanje.

Kineska teniska zvezda Peng Šuaj rekla je da je bezbedna i da se dobro oseća, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

U saopštenju MOK-a, navodi se da je Tomas Bah, predsednik te organizacije, razgovarao sa Peng 30 minuta.

“[Ona] je dobro, što je bila naša glavna briga”, navodi se u saopštenju.

Ova tridesetpetogodišnjakinja, nestala je iz javnosti skoro tri nedelje pošto je iznela tvrdnje da ju je seksualno napao visok funkcioner Komunističke partije.

Njeno odsustvo zabrinulo je mnoge, pa su međunarodne sportske zvezde i vlade pozvale Kinu da pruži dokaz da je Peng bezbedna.

“Na početku 30-minutnog razgovora, Peng se zahvalila MOK-u na brizi za njeno zdravlje”, navodi se u saopštenju organizacije.

“Objasnila je da je bezbedna i dobro, da živi u njenom domu u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku”.

“Ona radije provodi vreme sa prijateljima i porodicom sada”, navodi se. “Ipak, nastaviće da se bavi tenisom”.

Uz saopštenje MOK-a, u javnosti se pojavila i fotografija video poziva koji se odvijao, na kojoj se vidi da se Peng smeška u kameru.

Zabrinutost zbog očiglednog nestanka teniske zvezde iz javnosti, navela je kineske državne medije da objave seriju njenih fotografija i video snimaka na kojima se činilo da je sve u redu.

Novinar državnog medija je u nedelju objavio video snimak na Tviteru, na kome se vidi kako se Peng smeje dok stoji sa zvaničnicima na teniskom turniru u Pekingu.

Organizatori događaja su takođe objavili fotografije teniserke na zvaničnoj ViČet stranici događaja.

Ali portparol Ženske teniske asocijacije (VTA) rekao je Rojtersu da su video snimci “nedovoljni” dokazi o njenoj bezbednosti i da se ne govori o tome da li je teniserka zabrinuta.

VTA je u novom saopštenju, u nedelju uveče, navela da nedavni video snimci “ne ublažavaju zabrinutost te organizacije za njeno dobro i sposobnost da komunicira bez cenzure ili prinude”.

“Ovaj video snimak ne menja naš poziv na punu, poštenu i transparentnu istragu, bez cenzure, njenih navoda o seksualnom zlostavljanju, što je pitanje koje je izazvalo našu početnu zabrinutost”, navodi se u saopštenju.

Grupa kineskih feministkinja je takođe organizovala skup u Njujorku u nedelju u znak podrške Peng.

Organizatorka događaja Kristal Čen rekla je za BBC da, iako se čini da objavljeni video snimci i fotografije pokazuju da je Peng “fizički nepovređena”, ona “nije zaista slobodna”.

“Ona ne može da kaže šta god želi da kaže bezbedno”, tvrdi Čen, koja je odlučila da ne bude identifikovana svojim pravim imenom.

Učesnici skupa su takođe pozvali Peng da razgovara direktno sa VTA i da se pozabave njenim optužbama za seksualni napad.

Bivša prva teniserka u dublu je početkom novembra objavila tvrdnje o bivšem vicepremijeru Džangu Gaoliju na kineskoj društvenoj mreži Vejbo.

Ona je navela da je bila primorana na seksualne odnose sa njim, u postu koji je nekoliko minuta kasnije uklonjen.

To je bio prvi put da je takva tvrdnja izrečena protiv jednog od visokih kineskih političkih lidera i najupečatljiviji je slučaj u kineskom pokretu #MeToo.Izvor: BBC News na srpskom

Danas objavljeno

Sofija Vergara postaje kraljica kartela

Zeljka

Plejbojeva vila kao sektaški kult – Holi Medison: “Mislile smo da je Hef fin čovek”

Zeljka

Priroda, zelenilo i mir: Romantična njemačka Venecija

Zeljka

Ostavite komentar