Pendeš: ANP se ne smije zloupotrebljavati - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pendeš: ANP se ne smije zloupotrebljavati

Funkcionisanje institucija i uspostavljanje vlasti neophodni su za postizanje stabilnosti i ispunjenje svih ciljeva koji su pred BiH. Neophodno je hitno provesti rezultate Opštih izbora 2018., a vlast formirati dogovorom izabranih pobjednika, izjavila je ministarka odbrane BiH Marina Pendeš.

Tehničko pitanje poput ANP ne smije se zloupotrebljavati, rekla je ministarka Pendeš istakavši da obaveze koje smo kao država preuzeli moramo ispunjavati kako bi se dokazali kao ozbiljan saradnik evroatlantskih partnera.

ANP znači djelovanje na području političkih, pravnih, obrambenih i bezbjednosnih, ekonomskih i drugih pitanja.

– Implementacijom ANP stvara se potencijal za ostvarenje utvrđenih strateških ciljeva i prioriteta. Kroz implementaciju poglavlja o obrambenim i vojnim pitanjima Oružane snage će efikasnije implementirati alate partnerske suradnje kako bi se povećale sposobnosti i učinkovitost, kako Oružanih snaga, tako i bezbjednosnog sistema BiH – izjavila je ministarka Pendeš.

Pendeš poručuje kako je ANP nužno staviti na dnevni red Savjeta ministara BiH.

– Imajući u vidu aktualni trenutak u političkom procesu, interese, ciljeve i očekivanja svih naroda u BiH, ne bi se smjelo dopustiti da se rješavanje tehničkog pitanja kao što je usvajanje i prezentiranje ANP tretira kao platforma za daljnje unutarnje nesuglasice. Hrvatski politički predstavnici HDZ BiH i HNS nastaviće se zalagati da to da BiH ispuni strateške spoljnopolitičke ciljeve i pridruži se EU i NATO – zaključila je ministarka odbrane BiH.

(Klix)

Danas objavljeno

Dodik: Ne vode se pregovori u BiH, već samo u FBiH

M.

Vulin: Srbija kupuje “Pancir”, nove ruske protivvazdušne sisteme

M.

Tužilaštvo: Svi učesnici u slučaju vršnjačkog nasilja biće ispitani

M.

Ostavite komentar