Pelješki most "izronio" iz mora, na gradilištu 385 radnika - BIGportal.ba
Region Vijesti

Pelješki most “izronio” iz mora, na gradilištu 385 radnika

Na gradilištu Pelješkog mosta ispod morske površine postavljeno je 148 stalnih i dva testna pilona još u maju, a trenutno se izvode radovi na dijelovima koji će biti vidljivi na površini mora, piše Večernji list. Most koji će spojiti dijelove Hrvatske prema Dubrovniku provirio je iz mora za manje od…

Na gradilištu Pelješkog mosta ispod morske površine postavljeno je 148 stalnih i dva testna pilona još u maju, a trenutno se izvode radovi na dijelovima koji će biti vidljivi na površini mora, piše Večernji list.

Most koji će spojiti dijelove Hrvatske prema Dubrovniku provirio je iz mora za manje od godinu otkako je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation počela izgradnju. Na gradilištu je angažovano 385 radnika, od koji su 44 iz Hrvatske, a ostali iz Kine. U toku je postavljanje tzv. naglavne ploče.

Na izgradnji mosta učestvuje 21 sredstvo mehanizacije- plovne dizalice, barže za prevoz konstrukcije, trajekti, remorkeri i ostala. Najveća dizalica na svijetu za postavljanje pilota Xong čeng 1 napustila je Malostonski zalev prije mjesec i po.

Kao zaštita od udara broda, grupe pilona svakog stupa povezuju se na vrhu velikom naglavnom pločom od armiranog betona i dio te ploče nalazi se nad morem, a dio odmah ispod površine mora.

Betonske ploče povezuju pilone tako da oni zajedno nose masu sklopa i omogućavaju da se opterećenje s dna stupa jednako rasporedi na sve pilone. S obzirom na to da je u nivou mora, naglavna ploča ujedno služi i kao zaštita od udara broda.

Dimenzije naglavnih ploča su 29 metara poprečno na most i 23 uzduž mosta, a debljina se mijenja od četiri metra na rubu do pet metara uz stup. Kako je riječ o velikim dimenzijama, oplata se montira na vrhove pilota koji izviruju iz mora u dijelovima.

Danas objavljeno

Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, šestoro mrtvih

M.

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Ostavite komentar