"Pele, nikada nemoj da misliš da si najbolji, niti da si Bog" - BIGportal.ba
Fudbal Sport

“Pele, nikada nemoj da misliš da si najbolji, niti da si Bog”

Čuveni brazilski fudbaler Pele ispričao je svoju priču za “Players Tribune”.

Pele je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, a u svojoj karijeri je igrao za Santos i ekipu Njujorka.

Za Players Tribune je ispričao svoju priču, kako je dobio ime, kako je zaustavio rat, kako je krao voće i mnoge druge stvari, a priča je iz prvog lica i upućena je malom Peleu.

“Slušaj me vrlo pažljivo, kada se budeš selio nemoj da zaboraviš čarape. Tvoj brat i ti ćete spavati u istom krevetu i postaćete najbolji prijatelji, imaćeš mnogo drugara, ali ćete biti siromašni i nećete imati novca za loptu, pa zbog toga ne smeš da zaboraviš čarape. Vašu ekipu su zvali ‘bosonogi’. Prvo se izvini svojoj majci, jer ćeš uzeti mnogo njenih čarapa i u njih ubaciti novine kako bi napravio loptu. Nećeš uvek biti dobar dečak, jednom ćeš uzeti mango iz komšinicinog dvorišta i slagati da si dobio dozvolu”, počinje priču Pele.

Njegov otac je igrao za Bauru kada je Pele bio mali i zbog toga se porodica tamo preselila, a ubrzo je njegov talenat bio dovoljan da i on dobije poziv od Baurua.

“Tvoj otac često ne bi bio zadovoljan kada postigneš četiri gola, uvek će ti govoriti kako moraš da radiš mnogo više na terenu od običnog postizanja golova. To je jako važan savet i nikada nemoj da ga zaboraviš. Kada budeš igrao svoj prvi meč za Santos pobedićete sa 4:1, a on neće biti srećan. Reći će ti da si pogrešio nekoliko jednostavnih dodavanja. On je kompetitivan čovek. Vidi, kada budeš postigao svoj 1000. gol, čitava Marakana će ti aplaudirati, a on će te pitati posle utakmice da li si ponovio njegov uspeh od pet pogodaka glavom na jednom meču. Reći češ da nisi i obojica ćete se smejati. Možda nikada nećeš dati pet golova glavom, ali ćeš postati Pele. Ko je Pele? Ti se zoveš Edson, po Tomasu Edisonu. I postaćeš Pele, svi će znati ko je Pele, ali nemoj zaboraviti Edsona”

Nastavio je Pele da govori o svojoj veličini, ali i veličini njegovih prijatelja koji su mu uvek davali dobre savete.

“Pele, ja znam da si odličan fudbaler, ali slušaj me dobro. Pele, nemoj nikada da pomisliš da si najbolji, niti da pomisliš da si Bog. Ako zaradiš mnogo novca, sačuvaj to za budućnost, ne troši sve na slatkiše i cigarete. Zapamti to dobro, jer ćeš postati profesionalac sa 15 godina. Iako si dečak, daće ti broj 10 i slikaćeš se za novine i sav ushićen ćeš nazvati roditelje i reći: ‘Hej, dali su mi broj 10, ljudi, oni me već vole’. Da ti ispričam smešnu priču. Jednog dana ćeš čekati oca na autobuskoj stanici, biće strašno vruće i ožednećeš. Pošto je plaža u blizini otići ćeš tamo i popiti gutljaj vode iz okeana, a ta će voda biti slana i pomislićeš da si se otrovao. Biće ti mnogo smešno jednog dana, obećavam”

“Nemoj da piješ vodu iz okeana, Edsone. U Santosu će ti biti sjajno, igraćeš fenomenalno i zvaće te da ideš u Madrid, Milano, a ti nećeš to prihvatiti. Ni slučajno. Zašto bi napuštao grad koji ti je u srcu? Igraćeš za veliki klub, putovaćeš po čitavom svetu i veruj mi nikada nemoj da prihvatiš poziv tih velikih evropskih klubova. Osvojićeš svetski šampionat za klubove 1962. godine, igraćeš prijateljske utakmice po svetu, osvajaćeš titule u Brazilu… Zbog tebe će stati čak i građanski rat u Kongu. Samo da bi te gledali kako igraš fudbal. Igraćeš i za Brazil i sa 17 godina ćeš prvi put leteti avionom kada budete išli na Mundijal u Švedsku 1958. godine. Tada su u Švedskoj imali radio prijemnike, ali toga u Brazilu nije bilo”

Garinča je Peleov saigrač i jedan od važnijih fudbalera Brazila u to vreme.

“Jednog dana ćeš slušati prenos na švedskom i Garinča će te pitati zbog čega slušaš to smeće, a ti ćeš oduševljeno reći da ti se mnogo sviđa i da hoćeš to da kupiš. ‘Ne, ne, ne, ne, ne, ne! Pa ni ne razumemo te glasove koji dolaze iz kutije’, reći će ti Garinča. On čak i ne zna da će signal biti na portugalskom kada radio stigne u Brazil i to će vam biti mnogo smešno jednog dana. Brazil je velika zemlja, ali neće mnogo ljudi znati gde je i često će te pitati: ‘Gde je Brazil? Jel je to u Argentini? Ne brini, saznaće kada postanete šampioni. Zbog toga je ta titula veoma važna, zbog toga si ti važan. Na kraju utakmice tog finala, pašćeš u nesvest i to je momenat koji se i dan danas teško objašnjava. Kada te saigrači budu probudili, plakaćeš. Ti si emotivna osoba i vrlo često plačeš. Sa samo 17 godina si postao svetski šampion i ispunio si svoj san. Šta će dalje biti? Neću da ti kažem”,
 naveo je Pele.

Danas objavljeno

Stojković u gostima kod predsjednika UEFA

Zeljka

“Treba promijeniti pravila – ne samo zbog Đokovića”

Zeljka

Jokić od koša do koša za pet sekundi

Zeljka

Ostavite komentar